Egykori munkatársaik körében népszerűsítik az iskolaőri állásokat a megyei kapitányságok – írja a Népszava.

Bár nem kötelező, csak előnyt jelent a rendvédelmi vagy rendészeti végzettség és tapasztalat azoknál, akik iskolaőri állásra pályáznak (s mint utóbb kiderült, még középfokú végzettség sem kell), a rendőrség mégis igyekszik jelentkezőket toborozni azok körében, akik korábban rendőrként dolgoztak, de korengedményes nyugdíjba mentek. Ennek érdekében névre szóló levélben keresik meg egykori kollégáikat, amit nem postán küldenek el nekik, hanem a helyi járőrszolgálatok munkatársai kézbesítenek – számolt be a Népszavának több érintett is.

Egy ilyen toborzólevél lapunkhoz is eljutott, ebben a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság hívja fel volt munkatársainak a figyelmét arra, hogy a megyében szeptembertől négy oktatási intézményben lesz iskolaőri szolgálat a rendőrség új állománycsoportjaként. Bár az iskolaőrök toborzása hivatalosan csak július 16-tól kezdődött, a levél július 9-i keltezésű.

Szerettük volna megtudni az Országos Rendőr-főkapitányságtól, miért a járőröket használják „postásként”, a toborzás már július 16. előtt megkezdődött-e, s országos szinten eddig mennyien jelentkeztek iskolaőrnek, de kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma július 15-én közölte, hogy idén ősszel 491 helyszínen kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök, feladatuk „az intézmények belső rendjének fenntartása” lesz.

A  iskolák nevét egy táblázatban közölték, de a Népszava talált olyan iskolát, amelynek vezetése meglepődött, hogy felkerült a listára. A szaktárca megkeresésünkre azt írta, eddig egy olyan köznevelési intézményről van tudomásuk, amely jelezte, hogy „eredeti igényét megváltoztatva” mégsem szeretne iskolaőrt. Illetve egy további iskola kérte felvételét a rendszerbe. Az iskolaőrök alkalmazásáról, feladatairól a múlt pénteki Magyar Közlönyben jelentek meg újabb részletek. Így kiderült, hogy az őrség tagjai nem nyilatkozhatnak a sajtónak, s kényszerítő eszközeiket – mint a gumibot, gázspray, bilincs – csak a legvégső esetben használhatják.

Az továbbra sem derült ki, hogy a tantestület részeként milyen kapcsolatban állnak majd az iskolaigazgatókkal, pedagógusokkal.

Azt sem tudni, hogy egy intézményben hány iskolaőr lehet jelen. Mint arra a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, Pongó Géza korábban rávilágított, egyetlen iskolaőr nem biztos, hogy megfelelően kezelni tudja majd az esetleges konfliktusokat, ráadásul távollétükkor – például betegség, szabadság miatt – a helyettesítésüket is meg kell oldani. Érdekvédelmi és szakmai szervezetek több más szempontból is aggályosnak tartják az iskolaőrök megjelenését. A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint még több oktatási, szociális és gyermekvédelmi szakemberre, prevenciós programokra lenne inkább szükség az iskolai erőszak visszaszorításához. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkatársai pedig a merce.hu-n megjelent írásukban fejtették ki, milyen kockázatai lehetnek a rendészeti szemlélet megjelenésének az iskolákban. Az iskolaőrök toborzása július 24-ig tart, felkészítésük pedig augusztus elején kezdődhet.

A jogszabályok ugyanakkor azt is lehetővé teszik, hogy a szeptember elsejei munkakezdést követő három hónapban is el lehessen végezni a komplex pedagógiai, pszichológiai, rendvédelmi képzést.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!