Az akadémikus szerint Magyarországon idén 5 százalékos lehet a visszaesés és az államháztartási hiány is. Úgy látja, a munkahelyvédelmi intézkedések mértékéről lehet vitatkozni, az álláskeresési járadékot, pedig ki lehetne tolni 9 hónapra – olvasható a HVG-ben.

 Jelentős visszaesés várható Nyugat-Európában, mindenekelőtt az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban. A közép-európai térségben a visszaesés jóval kisebb lesz

– mondta Csaba László akadémikus a Növekedés.hu-nak adott interjújában.

A közgazdász Magyarországon nem vár drámai visszaesést, mert az első két negyedév adatai nem olyan rosszak, és a szolgáltató szektor is sokkal hamarabb tér magához, mint ahogy gondolnánk.

A gazdasági fellendülést leíró V alakú görbe, amiról az MNB beszél, a derűlátóbb változat, én inkább U alakú fellendülésre számítanék ebben a térségben – kisebb visszaesésre, és lassabb helyreállásra”

– magyarázta. Hozzátette: 5 százalékos vagy azt valamivel meghaladó visszaesésre, 5 százalékos államháztartási hiányra, és mindenképpen egy számjegyű, legfeljebb 6-7 százalékos munkanélküliségre számít.

A gazdaságélénkítő intézkedésekről a szakember elmondta, hogy a kormány erőteljesen folyattatta tovább a beruházásokat és azok támogatását uniós és hazai forrásokból. „Ez a klasszikus válságellenes politika egyik része. A történet másik része az átcsoportosítások, és van egy harmadik elem: a munkahelyvédelmi intézkedések. Ennek mértékén el lehet vitatkozni, hogy elegendő-e,

véleményem szerint az álláskeresési járadék 3-ról 9 hónapra történő növelése azért beleférne.”

Arról is beszélt Csaba, hogy egyetért azzal, amit a Pénzügyminisztérium is képvisel: lehetőleg belső átcsoportosítással, nem többletköltekezéssel kell a válság ellen fellépni. Hozzátette ugyanakkor, hogy a törekvések ellenére láthatólag megtörtént a kiköltekezés, a költségvetési hiány a 3 százaléknál lényegesen nagyobb.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!