A járványhelyzet, bár erősen felforgatta a munkaerőpiacot és komoly hatást gyakorolt a gazdaságra, olyan változásokat is hozott, amik hosszú távon sokkal előnyösebb működést biztosítanak a cégek számára. A Forbes cikke.

Az amerikai Forbes összegyűjtött öt olyan pozitív irányú változást a munkahelyeken, amiket a koronavírus-járvány okozta gazdasági kihívásoknak köszönhetünk.

1. Rugalmasabb munkaadók

Soha nem dolgoztak még ennyien egyszerre otthonról, mint a járvány miatti korlátozások idején. Sokan a világ legnagyobb home office kísérletének is nevezték az elmúlt időszakot.

Most azok a cégek is megtapasztalták, hogy a munkavállalóik így is tudnak hatékonyan dolgozni, akik eddig ördögtől valónak tartották a rugalmasabb munkakörnyezetet. Ez lehetőséget teremt a céges kultúra megújításra.

2. Fejlettebb alkalmazkodóképesség és innováció

A túlélés érdekében sok vállalatnak újra kellett definiálnia önmagát. Az edzők online tartották meg az edzéseiket, aki tudott, elkezdett házhoz szállítani és volt, aki teljesen más tevékenységre váltott. A vállalkozások ezzel bebizonyították, hogy gyorsan és jól tudnak alkalmazkodni. A tapasztalat hozzásegíti őket, hogy a jövőben kevésbé féljenek az innovációtól.

3. Fejlettebb ellenálló képesség

Azok a vállalkozások, amelyek a pandémiás tapasztalataikból tanulnak, könnyebben képesek lesznek ellenállni a jövőbeli hirtelen bekövetkező negatív eseményeknek is. Sokan a jövőben nagyobb pénzügyi tartalékot halmoznak fel és felkészülnek arra, hogy jól kezeljék a váratlan helyzeteket.

4. Erősebb csapatszellem és jobb együttműködés  

A legtöbb munkavállaló megtapasztalta, hogy a főnöke is ugyanolyan ember, mint ő. Neki is ugyanúgy segítenie kellett a gyerekeknek a házi feladatban vagy az idős szüleinek a bevásárlásban, mint bármelyik másik munkatársának. A közös élmény nagyobb empátiát, összetartozás érzetet és együttműködést válthat ki a cégen belül, amiből csak profitálni tudnak.

5. A mentális egészség mint prioritás

A világjárvány hozzájárult ahhoz, hogy a mentális egészség fontosságát minél többen felismerjék és foglalkozzanak vele. A cégek látták, hogy még a legellenállóbb munkatársaknak is küzdelmet jelentett a válság, ami elősegítheti, hogy a jövőben jobban figyeljenek rájuk ezen a téren is.

Forrás: Forbes

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!