Korábban arról volt szó, hogy egykori rendőrökből áll majd az iskolaőrség, a véletlenül kikerült toborzó plakátból kiderült, hogy az állás betöltéséhez rendvédelmi végzettség nem kötelező, csupán előnyt jelent – olvasható a Népszavában.

 Július 16-tól, vagyis jövő hét csütörtöktől kezdődhet meg az iskolaőrök toborzása, ugyanis ezen a napon lép hatályba az iskolaőrség felállításáról szóló törvénymódosítás.

Bár a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Facebook-oldalára már a napokban kikerült egy toborzó plakát, gyorsan eltűnt, miután a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felhívta rá a figyelmet. Mint utóbb kiderült, az álláshirdetés tévedésből jelent meg idő előtt. Míg korábban arról volt szó, hogy egykori rendőrökből áll majd az iskolaőrség, a toborzó plakátból kiderült, hogy az állás betöltéséhez rendvédelmi végzettség nem kötelező, csupán előnyt jelent.

A PDSZ Országos Választmányának elnöke, Szűcs Tamás szerint ebből arra lehet következtetni, a kormányzat szembesült azzal, hogy az iskolaőrség létszámát nem lehet majd feltölteni, ha csak az ex-rendőröknek engednék a jelentkezést.

Ez viszont a felkészítést is bonyolítani fogja, mert így a jelentkezők egy részének nemcsak pedagógiai, pszichológiai, hanem rendészeti képzést is kapnia kell, ha már gumibottal, bilinccsel, gázspray-el is felszerelik őket. Erre viszont nem sok idő maradt: az iskolaőrök felkészítése augusztus elején kezdődhet, szeptember elsején pedig már munkába is állnak. Igaz, a vonatkozó jogszabály elfogadása előtt a törvényalkotók úgy módosítottak az előírásokon, hogy a képzést a munkába állás kezdetétől számított három hónapon belül is be lehet fejezni.

– Mindez bizonyítja, mennyire gyenge lábakon állt a törvény előkészítési folyamata. Pedig egy ilyen brutális döntést sokkal felelősebben, komolyabban elő kellett volna készíteni – mondta Szűcs Tamás. Hiányolta, hogy még egy olyan felmérés sem készült az iskolákban, amely alapján megállapítható lenne, pontosan milyen kritériumok alapján lehet szükség iskolaőrök alkalmazására. A kormány az intézményvezetőkre bízta a döntést. Szerettük volna megtudni az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi), eddig pontosan mennyi intézmény jelezte a több mint ötezerből, hogy igényt tartana iskolaőrre, de továbbra is csak a hetekkel ezelőtt ismertetett számot („mintegy 500 köznevelési és szakképzési intézmény”) kaptuk válaszul. Annyit tettek hozzá, hogy az igények felmérése a tankerületeken és a szakképzési centrumokon keresztül történik, és hogy a konkrét intézményekről később lesznek információik. 

Bérfeszültség az iskolaőrökkel

A PDSZ vezetője megalázónak tartja, hogy egy néhány hetes „kiképzést” kapott iskolaőr is többet (bruttó 220 ezer forintot) kereshet majd, mint egy egyetemet végzett pályakezdő tanár, akinek a fizetése csak kiegészítéssel éri el a garantált bérminimum összegét, bruttó 210.600 forintot. Az iskolaőrök ráadásul évi 200 ezer forint cafeteriát is kaphatnak, a tanárok nem. Szűcs Tamás szerint ez bérfeszültségekhez vezethet. Hangsúlyozta: nem az iskolaőrök fizetését tartja túl soknak, hanem a fiatal tanárokét túl kevésnek.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!