Szinte pontosan 3 éve annak, hogy a kormány bevezette a lakhatási támogatást, mely lehetőséggel meglehetősen kevesen éltek – írja az mfor.hu.

2012 októberétől igényelhető a lakhatási támogatás, mellyel a kormány azt szerette volna elősegíteni, hogy az álláskeresők olyan munkalehetőséget is elfogadjanak, ahol a munkavégzés helye az állandó lakóhelytől távol található (100 km-en túl, vagy 5 órát meghaladó utazással jár). A magyarokra ugyanis mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy mobilisak lennének, így ezzel fokozni lehetett volna a munkavállalók mobilitását miközben a munkanélküliség csökkentését is elősegíti. A lehetőséggel ugyanis csak regisztrált álláskeresők élhetnek. A kormány által bevezetett támogatási lehetőség azonban meglehetősen szerény sikert ért el.

„2012 októbere óta közel 2600 fő foglalkoztatását segítettük elő a támogatással" - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium az mfor.hu megkeresésére. Minderre eddig összesen 1,2 milliárd forintot fordítottak.

A legtöbb kérelmet

Borsod-Abaúj-Zemplén,

Szabolcs-Szatmár-Bereg és

Baranya megyékben nyújtották be.

A munkavégzés helye pedig a fővárosra, Pest és Győr-Moson-Sopron megyékre koncentrálódik a tárca tájékoztatása szerint. A kérelmek igénylése és a munkavégzés helye tökéletesen visszatükrözi a munkaerőpiaci viszonyokat is. A fent említett megyékben ugyanis meglehetősen nehéz piaci állást találni, magas a munkanélküliség és döntő részben közfoglalkoztatási pozíciók érhetőek el az álláskeresők részére. Ellenben a munkavégzés helyeként megjelölt területek munkaerőpiaca sokkal egészségesebb képet mutat: alacsonyabb a munkanélküliség, magasabb számban jönnek létre új és piaci munkahelyek.

Az, hogy 3 év alatt közel 2600-an éltek a lakhatási támogatás adta lehetőséggel, azt jelenti, hogy a foglalkoztatottság azóta bekövetkezett 9,6 százalékos növekedéséhez mindössze 0,6 százalékkal járult hozzá.

Forrás: mfor.hu