Nyílt levélben fordultak Budapest főpolgármesteréhez a BKV szakszervezetei a kilenc órai iskolakezdéssel kapcsolatban, ugyanis szerintük éppen csak magukat a sofőröket nem kérdezték meg az ügyben. A közlemény szerint az átállás nem kis munkával járna, így ahhoz, hogy ne fulladjon teljes káoszba a folyamat és zökkenőmentesen el tudják szállítani a tanulókat, már most tudniuk kellene, mire készüljenek – olvasható a Mérce írásában.

Június végén jelentette be a főváros vezetősége, hogy a járvány második hulláma elleni védekezés részeként csúsztatott iskolakezdést javasolnak. A reggel 7 és 8 óra között tömegközlekedésen utazók egyharmada diák, így annak érdekében, hogy ősztől se alakulhasson ki zsúfoltság a tömegközlekedésen, azt javasolják az oktatási intézményeknek, hogy csúsztassák a reggeli kezdést 9 órára.

Számításaik szerint egy ilyen, lépcsőzetes iskolakezdés esetén 20 százalékkal csökkenne az utasszám a járműveken.

Úgy tűnik, a csúsztatott iskolakezdési terv ötletének kidolgozásakor a „sok bába közt elveszett a gyerek”. Értsd: éppen a kulcsszerepet játszó BKV-nál nem kérdeztek meg senki hivatalosan, hogy mit szólnak a változtatási tervhez. Pedig van véleményük, sőt, tennivalójuk is jócskán ez ügyben, ezért is hívják fel magukra a főpolgármester figyelmét

-írja közös levelében a BKV három reprezentatív szakszervezete, azaz a Városi Közlekedési Dolgozók Szakszervezeti Közössége, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége és az Egységes Közlekedési Szakszervezet.

Naszályi Gábor, az EKSZ elnöke hangsúlyozta: mindössze azt kérik a városvezetéstől, hogy egy személyes egyeztetésen tehessék fel kérdéseiket, illetve elmondhassák a 9 órai iskolakezdéssel kapcsolatos esetleges aggályaikat és tanácsaikat is.

A szakszervezet arra emlékezteti Karácsony Gergelyt: a főpolgármester kijelentése hivatkozva – miszerint a budapestiekkel közösen akar döntéseket hozni – ajánlják fel segítségüket. Döbbenten tapasztalják, hogy a munkavállalói képviseletek közül eddig csak a pedagógusi ágazattal egyeztettek a döntéshozók – „mintha legalábbis csak a tanárokat és a diákokat érintené a módosítás”.

Pedig Naszályi szerint a változtatás alapjaiban érinti a közösségi közlekedést: változtatni kell a menetrenden, a munkaidő-beosztáson és a havi vezénylésen.

Ez teljes munkaszervezés – pontosan átszervezés -, ami nem egy-két napos feladat

-szögezte le az elnök.

A bevonás mellett a szakszervezet arra kéri még Karácsonyt, hogy tárgyaljanak az autóbusz ágazat általános problémáiról is: a karbantartás ugyanis évtizedek óta probléma és az új járművek beszerzése is egyre sürgetőbb. De legalább ennyire fontosnak tartják egy új közszolgálati szerződés megkötését, hiszen ahogyan írják: „a jelenleg is hatályos egyezmény az akkori tulajdonosi képviselet által elvárt, egyoldalú paktum, amely figyelmen kívül hagyta mind a BKV Zrt., mind a BKV munkavállalóinak érdekeit”.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!