Súlyos orvos- és szakdolgozói hiánnyal küzd a Soproni Gyógyközpont. A Magyar Nemzet információi szerint a sürgősségi osztályon szinte csak rezidenseket látni, a túlórákat nem fizetik ki, valamint a felújítás sem olyan lett, mint várták. A vezetőség cáfol, szerintük elegendő a dolgozói létszám.

Vannak olyan állások, amelyekben szinte havonta cserélődnek az emberek, mert alacsony, többnyire a minimálbérnek megfelelő a fizetés, miközben két embernek is elegendő feladatot végeznek – mondta lapunknak a kórház egy neve elhallgatását kérő dolgozója.

Felügyelet nélkül dolgozó rezidensek

– Alig vannak szakképzett ápolók, de a szakorvosok egy része is inkább csak papíron dolgozik az intézményben főállásban, a sürgősségi osztályon például szinte nincsenek is. Inkább csak rezidenseket látni, akiknek olykor a kevés szakorvos miatt felügyelet nélkül kell ellátni a betegeket, és ez csak egy szelete a komoly problémáknak. A mellkasgyógyászat kapacitáshiány miatt megszűnt, de előfordul az is, hogy csak a működési minimumfeltételek miatt van bejelentve egy-egy orvos, s csupán néha ugrik be az óradíjért – erről egy másik kórházi alkalmazott beszélt, de állását féltve ő is névtelen kívánt maradni.

Se cafeteria, se túlórapénz

De nem csak ez a baj. Az is kiderült: cafeteria nincs, s a dolgozók egy részének a túlórákat sem fizetik ki, bár erre törvény kötelezi az intézményt. A milliárdos felújításokkal kapcsolatban forrásunk megjegyezte, ha esik egy kis eső, már beázik az új épület, így egy szivattyút kell elindítani. – Valójában Molnár Ágnes fideszes országgyűlési képviselő irányítja a kórházat, de hivatalosan Korányi László a megbízott főigazgató – mondta az alkalmazott.

Az sem könnyíti meg az ellátást, hogy hiányzik az utánpótlás, és mivel az idősebbek hamarosan nyugdíjba mennek, idővel csak szakképzetlen segéderők maradnak. Ők pedig, szerinte, sokszor nem úgy dolgoznak, ahogy az elvárható volna.

Sokasodnak a problémák

Néhány hete röppent fel a hír, hogy szinte alig maradt orvos az évente 22 ezer fekvő- és mintegy 600 ezer járó beteget ellátó Soproni Gyógyközpontban. Az intézmény honlapján tegnap 7 főorvosi és 14 szakorvosi munkakörbe kerestek jelentkezőket, mellettük 11 szakdolgozói és 5 osztályvezetői állás volt kiírva. De nincs elég takarító, mosogató, szakács, felszolgáló, raktáros és adminisztrátor sem. A súlyos orvoshiányt Korányi László lapunknak cáfolta. Mint írta, a betegellátás biztosított, hiszen idén 21 orvost vettek fel közalkalmazottként, és mindössze 18-an léptek ki. A főigazgató arról is tájékoztatott, a közzétett orvosi és egyéb osztályvezetői állások jelenleg betöltöttek, a pályázati felhívásokat pedig a törvényi kötelezettség miatt hirdették meg. Ennek oka, hogy a jelenlegi kinevezések határozott ideje 2015. december 31. napján lejár.

A kórház a napokban adta hírül, hogy lezárult az a 2014-ben indult uniós projekt, amely a kormány társfinanszírozásával közel 1,3 milliárd forintot biztosított a sürgősségi betegellátó osztály korszerűsítésére. A márciusban kezdődött fejlesztés során egy új, nyolcágyas megfigyelő kórtermet és a mentőbejárat mellett, a súlyos betegek azonnali ellátását biztosító sokktalanító helyiséget alakítottak ki. Megújultak a vizsgálóhelyiségek, a váró- és az előcsarnok. A gyógyközpont új műszaki elemmel, a csőposta-rendszerrel bővült, amely biztosítja a diagnosztikai anyagok gyors és biztonságos szállítását.

Forrás: mno.hu