Szeptembertől iskolaőrök 500 általános és középiskolában a 12 évesnél idősebb agresszív gyerekeket akár meg is bilincselhetik, a pedagógusok védelmében - megszavazta a parlament a kormány javaslatát.

Megszavazta az Országgyűlés a kormány javaslatát, így szeptembettől jön az iskolaőrség.

Orbán Viktor beszélt a hét elején arról, hogy “az lehetetlen dolog, hogy egy cigány vagy nem cigány a szülő, bemegy az iskolába, mert a gyereke egyest kapott és fizikailag megfenyegeti a tanárt. Akkor azt én nem fogom eltűrni! Akkor ott iskolarendőr lesz és rendet fogunk tartani, mert a tanulás és a munka is a rendezettségnél kezdődik”. A miniszterelnök az ellenzéki Bősz Anett aggodalmaira válaszul azt mondta: “Ne kerülgessük a forró kását, ez a kérdés arról szól, hogy a legrosszabb anyagi helyzetben lévő családokból érkező diákokat, akik gyakran cigány diákok, miért nem sikerül integrálnunk az oktatás normális rendjében” - mondta Orbán Viktor, kijelentve: a “magukról megfeledkezett diákoktól” ha kell, fizikai erőt is alkalmazva meg kell védenünk a diákokat, pedagógusainkat is.

Amit a törvény kimond

A törvény szerint az iskolaőrséget úgy kell megszervezni, hogy az biztosítsa az adott intézmény pedagógusainak és segítőiknek zavartalan feladatellátását, a sérelmükre elkövetett jogellenes cselekmények megelőzését.
Kérdés, hogy az alapján beavatkozik-e az iskolaőr, ha diákok egymással verekednek.

Az iskolaőr szükség esetén igazoltathat is az iskolában, “a közelmúltban elszaporodtak a társadalom jogos felháborodását kiváltó, pedagógusokkal, kortársakkal, de akár felnőttekkel szembeni verbális, illetve fizikai támadások, melyeket részben kiskorú diákok, részben az őket segítő felnőttek követtek el, jellemzően oktatási tevékenység közben” - szól a jogszabály indoklása.

Szükség esetén, és az arányosság betartásával az iskolaőr alkalmazhat testi kényszert, bilincselhet, ha szökést vagy önkárosítást akadályoz meg, támadás megakadályozása vagy ellenszegülés megtörésére vegyi eszközt és gumibotot használhat

 - tartalmazza a törvény.

 Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!