A KSH ma kiadott adminisztratív adatai alapján áprilisban 200 ezerrel alacsonyabb volt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, mint egy évvel korábban. A koronavírus-járvány időszakában a vállalati szféra épített le, míg a költségvetés tartotta a létszámot – írja a Portfolio.

 Az alkalmazásban állók létszáma csaknem 200 ezer fővel, 6,4%-kal csökkent áprilisiban az előző év azonos időszakához képest a KSH adminisztratív adatai alapján Magyarországon. Márciusban és áprilisban összesen 172 ezer fős csökkenést mért a hivatal a foglalkoztatotti létszámban, így a hónap végén 2 millió 895 ezer fő volt alkalmazásban. Ez nagyon gyors leépítési hullámot jelez, a foglalkoztatottak száma 2018-as szintre süllyedt a legalább 5 főt foglalkoztató vállalatok, az állami szféra és a nonprofit szektor esetében. Vagyis még ennél is nagyobb lehetett a leépítési hullám, hiszen a statisztika nem tartalmazza az 5 fő alatti cégeket.

 A vállalati szférában drasztikus mértékben, 8,7%-kal csökkent a foglalkoztatottak száma az előző év azonos időszakához képest, így 2 millió 44 ezer főre esett áprilisra. Ez 194 ezres csökkenésnek felel meg az előző és azonos időszakához képest. A járvány első két hónapjában közel 170 ezer fős volt a leépítés.

A költségvetési szektor (állam) alapvetően nem épített le a koronavírus-járvány időszakában. A költségvetési szféra alkalmazotti létszáma 0,6%-kal csökkent egy év alatt, így közfoglalkoztatottak nélkül 694 ezren dolgoztak az államnak.

A KSH mai adminisztratív adatai – amelyek a legalább 5 főt foglalkoztató vállalatokat, az állami szektort és a nonprofit szférát gyűjti össze – azt jelzik, hogy a járvány első két hónapjában erőteljes volt a leépítési hullám Magyarországon.

Összességében elmondható, hogy a vállalati szféra vált meg az alkalmazottaktól, míg az állami szektor igyekezett tartani a létszámot. A kereskedelemben 35 ezer főt építettek le, az iparban két hónap alatt közel 30 ezren veszítették el az állásukat, míg a szállítás-raktározásban 11 ezer fővel csökkent a dolgozói létszám.

A legnagyobb leépítést a koronavírus-járvánnyal leginkább érintett szektorban, a szálláshely-szolgáltatásban láthatjuk, itt 45 ezer fővel kevesebben dolgoznak a februárihoz képest. De 20 ezer feletti volt a létszámcsökkenés az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységben is.

A hivatal napokban kiadott munkaerő-felmérése (megkérdezéses felmérés) alapján azonban májusban megérkezhetett a fordulat a magyar munkaerő-piacon, és nőtt a foglalkoztatás.

Forrás: Portfolio

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!