A fővárosi önkormányzat egyenként 10 ezer forint támogatást ígér tízezer 14 év alatti budapesti gyerek táboroztatásához – olvasható a Népszavában.

 A főváros és a kerületi önkormányzatok - elfogadva a munkáltatói és a munkavállalói oldal javaslatát – ígéretet tettek arra, hogy megvizsgálják az óvodák és a bölcsődék nyári nyitvatartási idejének meghosszabbítását. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy elmaradnának a szokásos nyári szünetek, amikor a gyerekeknek egy kijelölt óvodában, illetve bölcsődében összevont ügyeletet szerveznek kettő-négy hétre.

A válsághelyzetben ugyanis nagyon sok munkaadó kiadta a munkavállalók szabadságát, így az elkövetkező két hónapban csak kevesen tudják megoldani a gyerekfelügyeletet. A Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (Főét) hétfői ülésén arról is megállapodtak, hogy a főváros egyenként 10 ezer forint támogatást nyújt 10 ezer fővárosi gyereknek a nyári táboroztatáshoz.

A támogatást a táborszervező és szülők együtt igényelhetik, feltéve, hogy a tábor heti díja nem haladja meg a 35 ezer forintot.

A szakszervezeti és a munkaadói szövetségeket, valamint a fővárosi önkormányzat képviselőit tömörítő fórum ezenfelül arról is megegyezett, hogy a Budapesten dolgozó taxisoknak kedvezményt adjon a fővárosi önkormányzat.

A bajba jutott mikro- és kisvállalkozásokhoz hasonlóan a főváros a válsághelyzet idejére térítse vissza a drosztdíjakat a jelentős bevételkiesés miatt. Ezenfelül felkérik a fővárosi önkormányzatot, hogy kezdeményezze a kormánynál a 10 évesnél öregebb taxik cseréjének elhalasztását 2021 végéig.

A mikro- és kisvállalkozásoknak, valamint a civil szervezeteknek elengedik az önkormányzati helyiségbérleti díjak 25 százalékát az érintett időszakra.

A FŐÉT tagjai támogatják a fővárosi önkormányzatot abban is, hogy saját cégei és intézményei közül néhányban kísérletképpen elkezdi egy olyan rendszer kialakítását, amely például a beszerzéseknél a kis- és közepes vállalkozásokat részesíti előnyben. Mintaként szolgálhat mindez az országos érdekegyeztető fórumoknak is, mert sok munkával jár ugyan, de lám, lehet olyan kompromisszumos megoldást találni, amely mindhárom fél számára elfogadható – summázta a Népszavának a hétfői fórumon aláírt megállapodást Kordás László, Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.  

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ