A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) kampányt indít a gyermekvédelmi- és szociális intézményben dolgozók munkaruházatának biztosításáért. Mint az MTI-hez eljuttatott közleményükben fogalmaznak: ruha nélküli dolgozókat ábrázoló poszterrel kívánják kampányszerűen felhívni a társadalom és a döntéshozók figyelmét a szociális- és gyermekvédelmi intézményekben dolgozók munkaruha-ellátásának évek óta húzódó problémájára.

 Kiemelik: a munkaruházatot jogszabály szerint a munkáltató köteles biztosítani, ha a munkakör ellátása a ruházat nagyfokú szennyeződésével jár. A munkaruházati ellátás elmaradása jogsértő és veszélyezteti a dolgozók egészségét.

Megkértük a dolgozókat, hogy készítsenek magukról fényképet abban a munkaruhában, amit a munkáltatójuk biztosít számukra és küldjék el nekünk. A képek jól szemléltetik, hogy “Covid előtt” és “Covid alatt” munkaruha nélkül kellett ellátni a fokozottan egészségkárosító feladatokat a gyermekeket és az időseket gondozó személyzet nagy többségének

— áll a közleményben.

A képekből összeállított poszterrel szeretnék felhívni a társadalom és a döntéshozók figyelmét a szociális és gyermekvédelmi intézményekben dolgozók munkaruha-ellátásának évek óta húzódó problémájára.

A kérdés az, hogy meddig marad így ez a jogsértő helyzet a “Covid után”, vagy az állam végre megvédi dolgozóit a fertőzésveszélytől a jövőben a munkaruházat jogszabályi garanciáinak és fedezetének biztosításával?

— fogalmaz a szervezet.

Forrás: 24.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!