Belátható időn belül elérhető a teljes foglalkoztatás Magyarországon, ha folytatódik a gazdaság élénkítése és a foglalkoztatás támogatása - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerő-piacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett munkaerő-piaci adatait kommentálva.

Az államtitkár megjegyezte, hogy szakértők szerint 5 százalék körüli munkanélküliségi ráta mellett lehet teljes foglalkoztatásról beszélni.

A KSH pénteken közölt adatai szerint a munkanélküliek száma 27 ezerrel 290 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal 6,4 százalékra csökkent augusztus-októberben az egy évvel korábbihoz képest. Az idén augusztus és október között eltelt három hónap átlagában 115 ezerrel 4 millió 266 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz képest, ami 2,8 százalékos növekedést jelent.

Cseresnyés Péter kiemelte: a foglalkoztatás bővülése és a munkanélküliség csökkenése a magyar gazdaság fejlődésének, jó teljesítményének köszönhető. Mint elmondta, elsősorban a feldolgozóiparban, a vendéglátásban és a mezőgazdaságban megnőtt az igény a jól képzett szakemberek iránt.

Az államtitkár elmondta: tartósan, több hónapja 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma, és a versenyszférában 328 ezerrel dolgoznak többen mint 2010-ben.

A fiatalok foglalkoztatása is jelentősen nőtt, jóval 20 százalék felett van a 16 és 25 év közötti korosztály foglalkoztatása, és munkanélküliségi rátájuk is jelentősen csökkent, 20 százalék feletti értékről 16,2 százalékra csökkent - fejtette ki Cseresnyés Péter. Hozzáfűzte, hogy ezek az eredmények a kormány által indított programoknak is köszönhetők.