Az idén éves átlagban 7 százalék alatti, 6,9 százalékos munkanélküliségi rátát vár a Takarékbank és az Erste Bank elemzője.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatai szerint a munkanélküliek száma 27 ezerrel 290 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal 6,4 százalékra csökkent augusztus-októberben az egy évvel korábbihoz képest. Az idén augusztus és október között eltelt három hónap átlagában 115 ezerrel 4 millió 266 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz képest, ami 2,8 százalékos növekedést jelent.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint tovább erősödhet a foglalkoztatási szándék.

A szakértő az MTI-hez eljuttatott kommentárjában rámutatott, hogy 4 millió 266 ezerrel a rendszerváltás óta nem látott szinten van a foglalkoztatás. A szezonális hatásoknak megfelelően kis mértékben, ezerrel nőtt a foglalkoztatás augusztus-október között a július-szeptemberi átlaghoz képest - tette hozzá.

A foglalkoztatottak számának emelkedése részben a közfoglalkoztatottak több mint 52 ezres növekedésének köszönhető, de a gazdaság munkahelyteremtő képességét tükrözi, hogy az elsődleges munkaerőpiacon is 51 700 új munkahely keletkezett egy év alatt - hangsúlyozta az elemző, hozzátéve, hogy a külföldön dolgozók létszáma 11 200-zal bővült.

Suppan Gergely szerint kedvező, hogy a 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma 88 200-zal nőtt, így a nem aktívaké 3 millió alá, 2,978 millióra csökkent.

Az elemző bíztatónak nevezte, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. Szezonális hatások és a javuló munkapiaci kilátások miatt 6 százalék közelébe mérséklődhet a munkanélküliségi ráta, de a szezonális hatások miatt a jövő év elején újra meghaladhatja a 7 százalékot, míg a jövő év második felében már 6 százalék alá csökkenhet - közölte.

A szakértő szerint így idén 6,9 százalékra, jövőre 6,5 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 7,7 százalékról.

Barczel Vivien, az Erste makroelemzője az MTI-nek elmondta, hogy a következő hónapokban a szezonális hatások miatt nőhet a munkanélküliség, de ő is úgy vélte, hogy éves átlagban nem haladja meg a 7 százalékot, 6,9 százalék lehet. Hozzátette: 2016-ban átlagosan 6,4 százalékra csökkenhet a munkanélküliségi ráta.

Kifejtette, hogy az augusztus-októberi 6,4 százalékos munkanélküliségi ráta megfelel a várakozásaiknak. Azt, hogy az előző mért három hónaphoz képest nem változott a ráta, a mezőgazdasági idénymunkák kifutása okozta. Barczel Vivien hozzáfűzte: a nyári bővülés után a korábbi évek tapasztalatainak megfelelően a közfoglalkoztatás keretében kínált állások száma is csökkenhetett.