Újraindult az egészségügyi ellátás: már a járó-, és az alapellátás is korlátozás nélkül vehető igénybe, néhány kórházban pedig feloldották a látogatási tilalmat. A Magyar Orvosi Kamara alelnöke szerint azonban: ez csak papíron történt meg. Úgy véli, több száz orvos nem tud munkába állni a kórházak újranyitása után. A szaktárca viszont azt írta: nem tudnak róla, hogy probléma lenne a 65 év feletti orvosok visszatérésével – írja az ATV.

 Megállás nélkül érkeztek a betegek az egyik fővárosi rendelőintézetbe. Hétfőtől ugyanis valamennyi egészségügyi ellátás korlátozás nélkül elvégezhető, a járványügyi készültség fenntartása mellett. A legtöbb helyen a kórházi látogatási tilalmat is feloldották, de azért néhány járványvédelmi szabály érvényben maradt.

Telefonon kell jelentkezni, az egészségügyi ellátó intézményekben el kell végeztetni a pre-triázsolást, a gyanús betegeket PCR teszttel kell kontrollálni

- mondta el Kásler Miklós, az emberi erőforrsáok minisztere.

A koronavírus-fertőzöttek ellátása érdekében kiürített ágyak 80 százalékát már lehet használni egyéb betegek kezelésére, 20 százalékot azonban továbbra is fenntartanak a Covid-fertőzötteknek.

A szakorvosi óraszámoknak nem szabunk határt, tehát korlátlanul bővíthetőek, annak érdekében, hogy az elhalasztott eljárásokat minél előbb be tudják pótolni az egészségügyi szolgáltatók

- mondta az országos tiszti főorvos, Müller Cecília.

Korábban Kásler Miklós hangsúlyozta, emiatt 2-3 hónapig lemaradásban lesz az egészségügy - ami a Magyar Orvosi Kamara alelnöke szerint csak papíron tért vissza régi kerékvágásba. Úgy véli, ennek oka a még mindig életben lévő járványhelyzet, és az, hogy több száz orvos nem tud munkába állni. Ők nagyrészt 65 év felettiek.

Egyrészt nyilván ők továbbra is veszélyeztetett rétegnek számítanak a vírusfertőzés szempontjából. Másrészt egy részüket elbocsájtották. Van olyan, akivel valószínűleg most nem is tudnak újra szerződést kötni, mert minden a miniszter engedélyéhez kötött- mondta Álmos Péter, a MOK alelnöke.

Az Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke ugyanerről beszélt. Mint mondta, egészen biztos abban, hogy sokan nem térnek vissza.

Azt gondolom, hogy több ezer emberrel kevesebbel lehet majd a következő néhány hónapban számolni. Részben, a nyári időszakból adódó problémák miatt, részben, amiatt hogy sokan valószínűleg a járvány ideje alatt véglegesen elhagyták a szakmát

- véli Soós Adrianna.

A szaktárca szerint nem helytálló az Orvosi Kamara alelnökének kijelentése, hiszen ő maga sem tudta pontosan megmondani hány orvosról van szó. Kásler Miklós még a járvány elején felhívta a szolgáltatók figyelmét, ne engedjék el az idősebb kollégák kezét, megállapodással rendezzék a munkaviszonyukat. Mint írják, semmi visszajelzés nem érkezett hozzájuk arról, hogy probléma lenne a 65 év feletti orvosok újra munkába állása.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!