Az új évben ismét kampányolni kényszerülnek a nyugdíjkasszák, hogy a tagok fizessék be a tagdíjat. A fennmaradásukhoz támogatásra is szükségük van – írja a Világgazdaság.

Ismét kezdődhet a versenyfutás a magánnyugdíjpénztáraknál az éves tagdíjak beszedéséért, hogy elkerüljék a végelszámolást. A négy megmaradt magánkassza közül kettő, a Horizont és a Budapest úgy döntött: tagjaitól az éves tagdíjat egy összegben szedi be, így a minimum 70 százalékos tagdíjfizetési arányt az idei évre már februárban teljesítették. Jövőre azonban ismét mozgósítaniuk kell a tagságot, ha folytatni akarják.

A Budapest Magánnyugdíjpénztár épp ezért honlapján ismét arra kéri a tagjait, hogy még november 30-ig utalják át a jövő évi éves tagdíjukat, vagyis 2400 forintot, a kasszánál ugyanis már januárban ismét el kell érni a 70 százalékos arányt. A Horizont egyelőre kivár ezzel, álláspontja szerint az év elején befizetett tagdíjak a 2015 áprilisától 2016 márciusáig tartó 12 hónapra vonatkoztak, ezért az új díjfizetési kampányt elegendő a jövő év elején elkezdeniük.

Továbbra is hónapról hónapra él az MKB és a Szövetség Nyugdíjpénztár, de az átlagosan 70 százalékos tagdíjfizetési arányt mindkét intézmény elérte eddig április óta minden hónapban. Ezt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is elismerte néhány napja megjelent pénzügyi stabilitási jelentésében. A jegybank jelentéséből hivatalosan nem derül ki, melyik pénztárnál milyen volt a tagdíjfizetési arány, az azonban látszik, hogy az egyik intézménynél – ez lapunk információja szerint a Szövetség volt – sem áprilisban, sem májusban nem volt meg a 70 százalék, de április–augusztus között átlagolva éppen megcsípte a szintet.

A Szövetségnél az aktív tagok egyharmada fizette be az éves tagdíjat egy összegben, kétharmaduk havonta fizet. A pénztár a következő hetekben tervezi értesíteni azokat a tagokat, akik már tavaly év végén rendezték az éves díjukat, hogy ismét fizessék be a havi 400 vagy évente 4800 forintos összeget. Az idei év elején fizető tagok az éves egyenlegközlőjükben kapnak értesítést az új tagdíjról. Emellett működési célú adományt is kérnek, amelynek összegét emelték, az idén még évente 5 ezer, jövőre már 8 ezer forintot vár a pénztár. A tagságnak azonban az idén csak kis hányada, 15-20 százaléka fizette be ezt a pénzt – közölte Kutiné Csurgai Ágota, a pénztár ügyvezetője, aki azt reméli, jövőre emelkedik ez az arány.

A többi magánkassza is folyamatosan kéri az adományt a tagságtól, ami elengedhetetlennek látszik a hosszú távú fennmaradáshoz. A Horizont – amely évente 6 ezer forintnyi támogatást kér – néhány napja küldött hírlevelet erről a tagjainak. Ebben azt írják: 18 ezer tagjuk nem fizette még be az adományt, vagyis a 38 ezres tagság több mint fele már hozzájárult az intézmény működéséhez. Így is 68 millió forint hiányzik a büdzséből, amelyből egyebek között informatikára, ügyfélkapcsolatokra, adminisztrációra és a jegybanknak fizetendő felügyeleti díjra költenek. A Budapest Magánnyugdíjpénztár szintén 6 ezer forintot kér évente a működése finanszírozására, az MKB-nál 12 ezer forint adományt várnak, ott a kötelező havi tagdíj is magasabb, 1000 forint.

Forrás: Világgazdaság