Sokan sajátjukként tekintenek a céges informatikai eszközökre, rengeteg személyes dokumentumot, fotót tárolnak ezeken. A dolog akkor üt vissza, ha mondjuk kirúgják az embert, és elvész a hozzáférése a céges cuccokhoz. Mutatunk négy tippet, amikkel te is felkészülhetsz erre az eshetőségre – írja a Pénzcentrum.

Rengeteg magyart űzött home office-ba a járvány hosszú hónapokra, sokak pedig a céges eszközeiket vitték haza. Vagy mert nem tudják máson elvégezni a munkájukat, vagy mert a laptopon tárolják a munkahelyi anyagaikat, és így volt egyszerűbb. Ám sokaknak kimegy a fejéből, hogy a céges telefon, laptop nem az ő tulajdonuk.

Sose használd az irodai laptopot személyes dolgokra. Nem számít, mennyi ideig dolgozol egy munkahelyen, az ottani felszerelés nem a tiéd, nem használhatod magáncélra

- mondta a HuffPostnak Joanna Grama, a Vantage Technology Consulting Group alelnöke, aki szerint erre a tényre sokan csak akkor ébrednek rá, amikor elbocsátják őket, és vissza kell adniuk a céges telefont, számítógépet. A szakértő elmondta, egyszer egy kollégája rohamtempóban mentette le a családi képeket a laptopjáról, mielőtt elvették volna a hozzáférését a géphez. Ezért is fontos, hogy ha úgy érzed veszélyben az állásod, akkor már idő előtt kezdj neki lementeni azokat a személyes dolgokat, amelyek esetleg a céges eszközökön vannak.

A HuffPoost most négy pontban sorolta fel, hogy mire kell figyelni, az irodai eszközök kapcsán, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés.

1, Az IT-sek mindent látnak!

Felhívják a figyelmet, hogy az informatikusok rendre vissza tudják követni, ki, mikor és mit töltött le a céges rendszerekből. A Google-től kezdve a Slackig mindegyikük készít naplófájlokat, így ha valamit törlődik, vagy bizalmas információ szivárog ki, akkor 3 perc alatt megtudják, ki volt a ludas. Ha nem vagy biztos benne, hogy mi számít a cégnél bizalmas dokumentumoknak, akkor kérdezz! Általában a munkaszerződésekben, kézikönyvekben is benne szoktak lenni ezek a dolgok, de ha még ott sem találod, akkor menj biztosra.

2, Töröld a mentett jelszavakat, belépéseket

A böngészők és a közösségi oldalak jellemzően elmentik a jelszavakat, és az is kellemetlen lehet, ha bejelentkezve maradsz. A szakértők szerint a helyes gyakorlat, ha minden alkalommal kijelentkezel mindenhonnan, és kitörlöd az elmentett jelszavakat - főképpen, ha nyakadon az elbocsátás szele. Grama felhívta a figyelmet, hogy ha valami benne marad a rendszerben, akkor az informatikusok könnyen beléphetnek a privát fiókjaidba. A szakértő szerint emiatt is érdemes átállni a kétlépcsős hitelesítésre.

Ha hirtelen közlik, hogy ki vagy rúgva, akkor elég kevés időd lesz rendezni a céges eszközeidet, így előfordulhat, hogy valahol bejelentkezve maradsz. De nem ciki azt mondani a munkáltatónak, hogy még maradt pár dolog a céges eszközön, amit szeretnél lementeni egy IT-s segítségével

- tette hozzá.

3, A munkafájlokhoz ne nyúlj

Miközben el kell távolítani minden olyan személyes adatot, amelyhez nem akarod, hogy a munkáltató hozzáférjen, Alison Green, a Ask A Manager munkahelyi tanácsadócég alapítója hangsúlyozta, hogy azok a levelezések, fájlok, üzenetek nem minősülnek személyesnek, amelyeket munka kapcsán küldtél ki.

Ez befolyásolhatja szakmai hírnevedet, hiszen akár a szabotázsi kísérletként is értékelheti a munkáltató, ha ilyen dolgokat is kitöröl az ember

- mondta Green.

4, A teljesítményértékeléseket jó, ha megtartod

Ashley Watkins álláskeresési tanácsadó arról beszélt, hogy több olyan ügyfele is volt, aki sajnálta, hogy nem mentette le a céges gépéről a teljesítményértékeléseket, amelyeket az évek során kapott.  A szakember legfontosabb ajánlása, hogy minden dokumentum legyen meg, ami a korábbi teljesítményedről készült, hiszen így új munkát is könnyebb lehet találni. Emellett Watkins szerint jó ellenőrizni, hogy például a LinkedIn profilod a céges, vagy a magán e-mailedhez van-e kapcsolva, kellemetlen utólag rájönni, hogy a letiltott munkahelyi címedre van kötve.

Forrás: Pénzcentrum

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!