Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter a kormány hivatalos Facebook oldalán közzétett rövid videóban bejelentette, hogy hétfőtől, azaz június 15-től helyreáll a magyar egészségügy normális rendje. A Mérce összefoglalója.

„A magyarországi járvány lehetővé tette azt, hogy négy lépcsőben, május elején indulva helyreállítsuk az egészségügy megszokott eljárásrendjét, a betegek ellátását” – mondja a videóban Kásler.

Június 15-től minden olyan diagnosztikai és terápiás tevékenységet el lehet végezni minden magyar egészségügyi intézményben, amire a betegeknek szüksége van.

A szakrendelésekre azonban továbbra is telefonon kell időpontot kérni, az egészségügyi ellátó intézményekben el kell végezni a pre-triázst, a gyanús betegeket pedig pcr-teszttel kell kontrollálni, és segíteni kell a diagnózishoz jutást – írja az MTI.

Innentől kezdve a megnövekedett várólisták csökkentése érdekében a járóbeteg szakrendelésen időbeli korlátozás nélkül lehet orvosi tevékenységet végezni, a családi orvosok, gyerekorvosok és szakrendelők esetében megszűnik az a korlátozás, hogy egy órában csak négy beteget láthatnak el. Kásler szerint az elhalasztott beavatkozások miatti lemaradást nagyjából két hónap alatt tudja behozni a magyar egészségügy.

A kórházak esetében a koronavírus-fertőzöttek ellátására korábban elkülönített ágyak 80 százalékát újra az egyéb gyógyítás szolgálatába lehet állítani, 20 százalékot azonban továbbra is a covid-betegek ellátására kell fenntartani.

Az MTI arról is beszámolt, hogy Kásler bejelentette,

amint a parlament feloldja a veszélyhelyzetet, az egészségügyi dolgozók ugyanúgy utazhatnak külföldre, mint a többi magyar állampolgár.

A koronavírus-járvány következtében a betegellátás március 16-tól csak a sürgősségi ellátásra volt korlátozva, emiatt bizonyos beavatkozások esetén kilencszeresére nőttek a várólisták a járány előtti számokhoz képest. A visszérműtétek esetében például a februári 31 napos várakozási idő mostanra 284 napra növekedett, a laparoszkópiás nőgyógyászati műtétek várakozási ideje pedig 355 napra nőtt.

Az RTL Híradó csütörtöki adásából kiderült, hogy csak a győri kórházban félmillió vizsgálatot halasztottak el a járvány miatt. A kórház főigazgatója elmondta az adásban, hogy „most folyamatosan 50-60 ezer ember keresi az intézményt vizsgálati időpontokért, és bár többen fogadják a telefonokat, mint máskor, ilyen számú megkeresést nem tudnak kezelni” – idézi a 24.hu. Ez a helyzet természetesen nem egyedülálló, az RTL azt tapasztalta, hogy több fővárosi szakrendelésnél is olyannyira megnövekedett a vizsgálati időpontokat kérő betegek száma, hogy nehéz elérni az intézményeket.

Forrás: Mérce

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!