Sehol nem keresnek kevesebbet az OECD-országok közül, mint nálunk. A magyarhoz csak Szlovákiában foghatóak a bérek, és még a chilei vagy török szint is legfeljebb vágyálom lehet, a luxemburgi fizetések meg már szinte nem is látszódnak innen – írja az eduline.hu.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet oktatásról nemrég kiadott tanulmánya borzasztó képet fest a tanárok fizetéséről Magyarországon.

A 2013-as adatok szerint évi 10 647 dollárt – 3 millió forint – kap egy kezdő tanár, aminél 3000 dollárral kap többet egy 15 éve a pályán lévő pedagógus. Ezzel a vizsgált országok közül hazánk lett az utolsó.

A szlovák bérek hasonlóan alacsonyak, ott egy kezdő tanár csak alig ezer dollárral kap többet évente, aztán Észtország és Lengyelország következik, ahogy előre haladunk a listán. Kolumbiában évi 5000 dollárral – 1,5 millió forinttal – számíthatnak a kezdő tanárok a  magyarországinál magasabb fizetésre.

Csehországban ötmillió forint a tanári bér, Szlovéniában pedig már közel 7,5 millió. Mivel Románia és Bulgária nem tagja az OECD-nek, így ottani adatokat sajnos nem közöl a tanulmány. Az azonban talán meglepő, hogy Törökországban is jóval magasabbak a tanári fizetések, Ausztria pedig már az első traktusban található az évi 10 millió forintos kezdőbérrel.

Egy tanár messze a legtöbb fizetésre egyébként Luxemburgban számíthat, ott évi 23,5 millió forint az éves apanázs kezdőként, ami havi közel kétmillió forintot jelent.

Forrás: eduline.hu