A tanárok elfogadják, hogy bizonyos iskolákban rendészeti eszközökkel fékezné a kormány az erőszakot, ám hosszabb távon szerintük az iskoláknak kellene több jogosítványt adni, hogy az igazgatók maguk is érdemben felléphessenek az agresszív tanulókkal szemben. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöksége szerint csak intézményvezetői utasításra szabadna intézkednie az iskolaőrnek, ha nincs közvetlen veszély – írja a Magyar Nemzet.

Országszerte ötszáz iskolában hoznak létre iskolaőrséget, miután egyes intézményekben olyan mértéket öltött a rendbontás, hogy a fegyelmezetlen diákok gyakran még a tanáraik fizikai bántalmazásától sem riadnak vissza.

A parlamentnek benyújtott törvényjavaslat szerint az iskolaőr szükség esetén igazoltathat, és az arányosság betartásával alkalmazhat testi kényszert is, adott esetben bilincselhet, sőt a támadás megakadályozására vagy az ellenszegülés megtörésére vegyi eszközt és rendőrbotot is használhat. A törvény rendelkezne arról is, hogy az erőszak miatt jogerősen elítélt diák családjától egy évre vonják meg a családi pótlékot.

Az intézkedésről a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) országos elnöksége úgy vélekedik: az iskolaőrök kényszerintézkedéssel megakadályozhatják, illetve elrettentéssel meggátolhatják az agresszív magatartást, hosszabb távon azonban inkább pedagógiai jellegű megelőzésre lenne szükség. – Kétségtelen, hogy sajnos vannak olyan intézmények, ahol a mostani helyzetben, talán egyes diákoknak csak az előbb lehet igazán hatásos, ezért ezeken a helyeken, az iskolarendészet kizárólag a nevelőtestület kérésére való alkalmazását, a feltételek néhány pontosításával elfogadható lépésnek gondoljuk – hangsúlyozták a tanárok, hozzátéve: valamit tenni kell azért, hogy az erőszak ne történhessen meg.

A pedagógusok fontosnak tartják, hogy iskolaőröket csak akkor lehessen alkalmazni, ha arra az adott iskolának valóban igénye van, azaz ha a nevelőtestület egyetért a rendőri jelenlét szükségességével. Szeretnék továbbá, hogy az iskolaőrök megbízása minden esetben határozott időre szóljon, és csakis akkor lehessen velük szerződést hosszabbítani, ha azzal a teljes tanári kar egyetért.

Az NPK elnöksége nem hagyná, hogy az iskolaőrnek teljhatalma legyen, azt javasolják ugyanis, hogy az intézményvezető rendelkezzen utasítási joggal az őr felett, s ha nem áll fenn közvetlen veszélyeztetettség (vagy ezt a veszélyt az iskolaőr már elhárította), akkor az iskolaőr csak javaslatot tehessen az intézkedésre, amit az igazgatónak jóvá kellene hagynia.

Felhívják továbbá a figyelmet arra, hogy a helyzet hosszabb távú megoldására az iskolai jogköröket bővíteni kellene, mégpedig úgy, hogy ha egy diák megszegi az iskolai szabályokat, akkor az iskola élhessen például a felfüggesztés, a közösségből való kiemelés jogával, előírhasson akár konfliktuskezelési tréninget az erőszakos tanulónak vagy éppen kezdeményezhesse a juttatások felfüggesztését az illetékes hatóságnál. Javasolják továbbá, hogy minden iskolában alkalmazzanak teljes munkaidős gyermek- és ifjúságvédelmi felelőst, igény szerint iskola­pszichológust, valamint emeljék meg a pedagógiai asszisztensek létszámát is.

Forrás: Magyar Nemzet

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!