Az iskolából kikerülve sokan elveszettnek érzik magukat, hiszen általában az első munkahely megtalálása az egyik legnehezebb feladat. Bár diplomával viszonylag hamar, és nagy eséllyel találhattok munkát, érdemes körbenézni, hogyan lehet átvészelni az iskola és a munka közti időszakot. Sajnos szűkösek a lehetőségek – írja az eduline.hu.

Az állam programokat indított

Az ifjúsági garanciaprogram a 25 év alatti pályakezdőket célozza meg. A megszólított fiatalok levelet kapnak a munkaügyi szervezettől, mindenki számára egyénre szabott tervet dolgoznak ki a részvételre, és ez alapján részesülhet a felkínált lehetőségből, például munkaerő-piaci szolgáltatásban, bértámogatásban, oktatásban, képzésben.

A korábbi Start-kártyák helyett indult az Első munkahely garancia program. 25 év alatt – felsőfokú végzettséggel 30 év alatt – érvényes a program, ami garantálja a cégeknek, hogy fél évig semmibe se kerüljön neki, ha pályakezdőt foglalkoztat. Minden költséget az állam áll hat hónapig.

Diákmunkát egy darabig még vállalhattok

Diákmunkát addig vállalhattok, ameddig van diákigazolványotok. Tehát diplomaszerzés után is van erre még egy kis ideig lehetőségetek. Ha nyáron végeztek, október 31-ig, ha januárban, akkor március 31-ig dolgozhattok ilyen módon.

Segély nincs, fizetnivaló van

Bár sokakban felmerül, munkanélküli segélyt nem kaphatnak a frissen végzettek, ahhoz ugyanis korábbi, összesen 360 nap munkaviszony szükséges. Ellenben a jogviszony megszűnésével TB-járulékot kell fizetnetek, különben nem lesztek biztosítva. Ez idén 6930 forint havonta.

Forrás: eduline.hu