Csak a fenntartók egy része csináltatott koronavírus-tesztet a gyermekintézmények újranyitása előtt a dolgozókon, pedig közülük sokan az idősgondozásban vettek részt – írja a Népszava.

 Önállóan oldották meg az önkormányzatok a bölcsődék és óvodák ügyeleti rendjének kialakítását, majd most az újranyitásukat is.

A kormány március közepén szabad belátásukra bízta, hogy bezárják vagy sem az intézményeiket, s ha igen, milyen munkát várnak el az alkalmazottaktól. Központi rendelkezés az ügyeletek megszervezéséről – valójában az újranyitás előkészítéséről - csak április 30-tól lépett életbe, az is inkább akadály, mint segítség volt az 5 fős maximális csoportlétszám megkötésével. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer ellenzéki polgármestere – látva a naponta növekvő igényt - már május 14-én levélben kérte Kásler Miklóstól, hogy nagyobb csoportokban is fogadhassák az óvodásokat, mert a csoportszobák a beíratott 3694 gyerekből csak 880 elhelyezését tették lehetővé.

Egy hete minden vidéki, mától pedig valamennyi fővárosi gyermekintézmény is e nélkül a korlátozás nélkül működik. Központi és helyi kiegészítő szabályok vannak a beléptetés rendjére, de például azt nem rendelték el, hogy az intézményi dolgozók csak negatív vírusteszttel állhassanak munkába.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) márciusban elsőként fogalmazott meg szakmai ajánlásokat, amelyek között a kötelező tesztelés is szerepelt. Néhány napja Budaörsön öt tünetmentes fertőzöttet találtak a gyermekintézményekben dolgozók körében, ami igazolja az érdekvédők óvatosságát. 

Az újranyitás előtt vidéken és a fővárosban is sok önkormányzat tesztelt, de nem mindegyik. A BDDSZ elnöke szerint különösen azokon a helyeken kell óvatosnak lenni, ahol a gyermekintézmények bezárása után az önkormányzat az idősgondozásba irányította át a dolgozók egy részét. Máshol bevonták őket saját intézményük kisebb felújítási munkáiba, kerítésfestésbe, mázolásba, ami biztosan nem nevelői feladat, de több helyen ehhez kötötték a dolgozók teljes bérének kifizetését - sorolta a feszültségeket Szűcs Viktória.  Győrben ugyanakkor még azt is megpróbálták elhitetni velük, hogy csak a pénzük 70 százaléka jár nekik, máshol fizetés nélküli szabadságra vagy táppénzre akarták küldeni őket, de az érdekvédőknek a legtöbbször sikerült rendezni ezeket a konfliktusokat és a munkatársak megkapták a teljes fizetésüket. Az óvodák és a bölcsődék 2020. augusztus 31-éig legfeljebb két hétre zárhatnak be, de a fővárosi kerületek nagy része nem akar élni ezzel a lehetőséggel.  

Nem kényszeríthetik mintaadásra az óvodai és bölcsődei dolgozókat

Budavár többször, legutóbb a múlt héten végeztetett koronavírus-tesztet a bölcsődei, óvodai dolgozókon, a pénteki eredmény szerint mindenki egészséges. A Belvárosban, a Hegyvidéken, valamint a II. és a III. és a XIII. kerületben is ez a helyzet, bár Óbudán csak a bölcsődei dolgozóknak volt kötelező a részvétel, az óvodai alkalmazottak maguk dönthették el, hogy kérik-e az ellenőrzést. Újbudán épp ezen a héten fejeződik be ennek a körnek az ellenőrzése.   Újpest május elején a szociális és egészségügyi területen dolgozókat tesztelte, csakúgy, mint Terézváros és Józsefváros, a kisgyermeknevelőket és óvónőket nem. A VIII. kerület és Ferencváros is döntött a vizsgálat folytatásáról az iskoláskor alatti gyermekekkel foglalkozók körében. Kőbánya alpolgármestere, Somlyódi Csaba elmondta, hogy ők is a szociális területen dolgozókat és a kerület idősotthonában élőket tesztelték először, fertőzöttet szerencsére nem találtak. A munkára szerződött laboratóriummal most tárgyalnak a folytatásról, de nem biztos, hogy az összes bölcsődei és óvodai alkalmazott vizsgálatát el tudják végezni, mert a dolgozókat jogilag nem kötelezhetik a mintaadásra – tette hozzá. 

Vidéki megoldások

Zalaegerszeg egyszer megcsináltatta a koronavírus-tesztet a bölcsődékben és óvodákban, azóta pedig a kötelező reggeli lázmérés mellett minden dolgozónak minden nap ki kell tölteni egy nyilatkozatot, hogy ő és a környezetében élők egészségesek – sorolta az intézkedéseket kérdésünkre Prenner Zsuzsanna, a Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék intézményvezetője. A kétezer fős Pest megyei Vasadon az ügyelet alatt és a múlt heti újranyitás előtt is csináltattak tesztet, senki nem kapta el a vírust, mégis csak félgőzzel üzemelnek, mert aki teheti, inkább otthon tartja a gyerekét – adott helyzetjelentést Vörös Gáborné bölcsődevezető. 

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ