Októberben 645 építőipari vállalkozás szűnt meg Magyarországon, pont annyi, mint szeptemberben; a magas és növekvő megszűnési ráta 2014 eleje óta töretlen, amely mögött a szektor megtisztulása mellett a csökkenő kibocsátás és az alacsony rendelésállomány áll - közölte az Opten céginformációs szolgáltató csütörtökön az MTI-vel.

Megjegyezték azt is, hogy nem a sok megszűnés, hanem az alacsony cégalapítási kedv a probléma. A nagyszámú törlés annak eredménye, hogy a cégbíróság az elmúlt egy évben számtalan olyan vállalkozást ítélt kényszertörlésre, amely már ránézésre sem működött. Ez azonban nem húzta vissza a szektor teljesítményét, egyszerűen csak megtisztította a piacot.

Ezzel párhuzamosan azonban egyre kevesebb cég alakult, ami egy darabig ugyancsak egészséges folyamatnak volt tekinthető, hiszen az építőiparban - a gazdaság legfertőzöttebb ágazataként - sok volt a cégvezetés által csődbe, felszámolásba vitt és adósságokkal megszűnő vállalkozás. Például a 2011-ben még ötezer feletti cégalapítás a következő években - ahogy szigorodtak a cégvezetők felelősségét megállapító jogszabályok - 3000-3500-ra csökkent.

Idén október végéig azonban csak 2400 céget alapítottak, és számuk az év végéig sem éri el a 3 ezret, annak ellenére, hogy a kormányzat meglebegtette a jelentős áfa-csökkentést a lakásépítési ágazatban.

Az Opten megítélése szerint nemcsak a csökkenő megrendeléssel van  gond, hanem azzal is, hogy egy komoly vállalkozás alapításához hiányoznak a személyi feltételek. Az elvándorlás az építőiparban is a vendéglátáshoz hasonló méreteket öltött. Az ágazati szereplők szerint villanyszereléshez és gépészeti szereléshez ma már alig találni embert.

Az ágazat jövedelemtermelő képessége is jelentősen csökkent 2013 óta. Tavaly 170 milliárd forint összesített eredményt tudtak felmutatni az építőiparban tevékenykedő vállalkozások, míg egy évvel korábban még 384 milliárd forint profittal zártak. Azóta minden hozzáférhető adat szerint csökkent az ágazat kibocsátása, és ez valószínűleg meglátszik majd a 2015-ös árbevételen és a nyereségen is - áll a közleményben.