A legtudatosabb megtakarítási viselkedés az, amikor hónap elején félreteszünk egy előre meghatározott összeget. A K&H felméréséből kiderült, hogy ez a megkérdezett 19 és 29 év közötti fiatalok csupán 30 százalékára jellemző. Szerencsére egyre csökken azon fiatalok tábora, akik egyáltalán nem teszik félre havi jövedelmük bizonyos részét – írja a Világgazdaság.

 Az idei év első negyedévben a megkérdezettek csupán 17 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jelenleg nem tud félretenni,

ami a 2018 utolsó negyedévében mért 30 százalékhoz képest lényegesen kisebb arány – azaz a negyedévenként elvégzett felmérésből egy egyre tudatosabb megtakarítási hajlandóság követhető nyomon. Ebben nagy szerepe van az olyan pénzügyi programoknak is, mint a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő, hiszen ismeretanyaga nagy hangsúlyt fektet a tudatos pénzügyi szemlélet kialakítására. A vetélkedőnek köszönhetően a gyerekek már 8 éves koruktól találkozhatnak olyan pénzügyi fogalmakkal, mint a megtakarítás, a hitel vagy a befektetés.

Mennyit tesznek félre?

A K&H 2020 első negyedéves ifjúsági indexe szerint

a fiatalok rendelkezésére álló megtakarítások átlagos összege 404 ezer forint volt, ez az összeg a 2019-es adatokhoz képest enyhe visszaesést mutat.

Ám így sem nevezhető csekélynek, viszont nem szabad figyelmen kívül hagynunk a tényt, hogy ez a megkérdezettek 55 százalékának válaszaiból számított átlag – hiszen ennyien mondták, hogy egyáltalán félre tudnak tenni.

Jelenleg a fiatalok 55 százaléka rendelkezik megtakarítással – derült ki a K&H Csoport legfrissebb, 2020 első negyedéves ifjúsági indexéből. A két évvel ezelőtti 41 százalékos mutatóhoz képest ez kiváló eredmény. A COVID-19 vírus miatti gazdasági visszaesés következményei egyben világossá tették, hogy nagyon fontos ezen a téren megtartani a növekvő tendenciát, ami csakis tudatosabb hozzáállással valósítható meg.

A maradék 45 százalék semmilyen megtakarítással nem rendelkezik, ami jelen helyzetben különösen fájdalmas következményekkel járhat. A 19-25 évesek körében mért átlag megtakarítási összeg 300 ezer forint körül, míg a 26-29 éves korosztályban már félmillió forint felett alakult a félretett összegek átlaga.

Megélni a megtakarításból

A kutatásból kiolvasható, hogy a fiatalok csupán 31 százaléka képes fél évnél tovább fenntartani magát megtakarításaiból, míg közel ugyanennyien, 34 százalékuk kevesebb mint egy hónap alatt felélné összespórolt pénzét.

Megtakarításaikat illetően ebben az évben a fiatalok 36 százaléka nem említett konkrét célt.

Az összes válaszadó 47 százaléka a lakáscélú megtakarítást jelölte prioritásként,

míg a 14-18 éves korosztályban ez csak 27 százalékra volt jellemző. A megkérdezettek 22 százaléka tervezi a tanulmányaira fordítani megtakarításait.

Forrás: Világgazdaság