A járvány elleni védekezés alapjába megy a gépjárműadóból várt teljes 87 milliárd forint, az önkormányzatok nem tarthatják meg a bevétel 40 százalékát, mint eddig. Sok önkormányzatnak ez volt az egyetlen saját bevétele – olvasható a HVG oldalán.

2021-ben a központi költségvetést, egész pontosan a járvány elleni védekezés alapját illeti a teljes gépjárműadóból származó bevétel – olvasható a költségvetés tervezetében. Ez már a Költségvetési Tanács értékeléséből kiderült, az azonban nem volt egyértelmű, hogy az adóbevételnek csak az államra eső része megy az alapba, vagy a teljes bevétel – korábban a bevétel 40 százaléka ugyanis az önkormányzatokat illette meg. A 2021-es büdzsé tervezetéből azonban már egyértelmű, hogy

az önkormányzatok nem tarthatják meg a bevétel 40 százalékát.
A kormány összesen 87 milliárd forintot vár a gépjárműadóból.

A kabinet egyik első intézkedése volt a járvány kitörése után, hogy gépjárműadó-bevételeket elvette az önkormányzatoktól, és átcsatornázta a járvány elleni védekezésre létrehozott alapba. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a gépjárműadó elvonása után azonnal jelezte, hogy a települések 70 százalékának semmilyen bevétele nem marad, de az csak május első felében vált egyértelművé, hogy ez mekkora pénzügyi gondokat jelent az intézményeket működtető önkormányzatoknak.

Forrás: HVG