Békés megye legnagyobb­ szakképző iskolájában, a BSZC-ben idén július 1-jétől közel 600 tanár, szakoktató folytatja munkáját az eddigitől eltérő foglalkoztatási keretek között, megemelt javadalmazás mellett. Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója és Stéfán József, a Pedagógusok Szakszervezetének járási vezetője az új minősítési rendszerről sikeres egyeztetést folytatott a pedagógusok érdekében – írja a beol.hu.

Napjainkig a peda­gógus-életpályamodell alapján országosan egységes bértábla határozta meg, mennyi a havi illetménye egy tanárnak, szakoktatónak. A minőségi munka elismerésére csekély lehetőség mutatkozott az intézmény vezetése számára. Mucsi Balázs beszélt arról, miként lesz ezután.

– A szakképzésben dolgozó oktatókat egy erre a célra kidolgozott értékelési rendszer alapján 10 fő szempont szerint 1-től 6 pontig minősítjük, vagyis összesen 60 pont szerezhető

– hangsúlyozta a főigazgató. – Számít a képzettség, a szakmai tapasztalat, a felkészültség, a módszertani alkalmazás, az innovációs tevékenység és a szakmai elkötelezettség. A kialakított rendszer természetesen nem korlátozza be a minősítők szabadságát. Így az abban szereplő ajánlásokon túl egyéb pozitívumokat is kiemelhetnek a minősített pedagógusok javára. A szempontrendszer, az értékelés egységes az ország összes szakképző centrumában.

Mucsi Balázs kitért arra, a BSZC-ben a személyre szabott javaslatokat a tagiskolák igazgatói, helyettesei, gyakorlati oktatásvezetői és a munkaközösségek vezetői együttesen teszik meg, hiszen ők ismerik a tantestület tagjait a legjobban.

– Fontos számunkra, hogy széles körben, szakmai alapokon kapjunk visszajelzést a pedagógusok és szakoktatók munkájáról, hiszen az említett vezetői kör tudja a legjobban megállapítani a velük közvetlen kapcsolatban álló kollégáink teljesítményét. Intézményünk munkavállalói több fórumon is tájékozódhattak az eljárásról és a minősítés részleteiről, mely alapján a jelenleginél magasabb, átlagosan 30 százalékos, de akár jelentősen nagyobb béremelés is megilletheti őket júliustól.

A BSZC és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) eddig is folyamatosan egyeztetett a dolgozókat érintő döntések előtt. A korábbi konstruktív együttműködés gyümölcseként közösen alkották meg az országban elsőként elfogadott szakképzési kollektív szerződést.

– A szakszervezet része a BSZC életének

– emelte ki a főigazgató. – Mindig törekedtünk az együttműködésre, hiszen a pedagógusok megfelelő munkakörülménye közös érdek. A mostani helyzet sem volt kivétel, ugyanis a változások nemcsak a dolgozóinkat érintik, hanem magát a szervezetet is. Ezért egyeztetésre hívtuk – ahogy ezt szoktuk – Stéfán Józsefet, a Pedagógusok Szakszervezetének járási vezetőjét, hogy a pedagógusokat és szakoktatókat érintő kérdésekben, legtöbbünk megelégedésére, alkossuk meg a minősítés folyamatát.

Az egyeztetésen Mucsi Balázs részletes tájékoztatót tartott az értékelési szempontokról, az adható pontszámokról és a várható munkajogi változásokról. Stéfán József többek között kitért az érintett kollégák tájékoztatásának kívánalmaira, ezek egybeestek a BSZC vezetőségének álláspontjával.

Mucsi Balázs hangsúlyozta, hogy minden BSZC-s pedagógus legkésőbb május végéig megkapja az új, személyre szóló, bérezést érintő ajánlatát. Ennek átgondolására és az esetleges bértárgyalásra, „béralkura” további két hét áll rendelkezésre. Hozzátette, mint oly sokszor, most is eredményes volt az egyeztetés Stéfán Józseffel, és úgy álltak fel az asztaltól, hogy a változásokat kölcsönösen elfogadták, egymás ötleteit, észrevételeit meghallgatták.

Az intézmény főigazgatója kitért arra, a szakszervezeti javaslatokat beépítik a folyamatokba. Tudják, hogy a békéscsabai szakképzés csak ezen egyeztetések mentén lehet sikeres.

Forrás: beol.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!