Kollektív szerződéssel és Budapest életpálya modellel nyílik a kiskapu több mint 800 önkormányzati munkavállaló számára – olvasható a Népszavában.

 Annak ellenére, hogy a közalkalmazotti törvény friss módosítása megfosztotta a közművelődési és közgyűjteményi intézmények dolgozóit eddigi státuszuktól, a fővárosi intézményekben továbbra is biztosítottak lesznek a közalkalmazottival azonos jogok – írta közleményében a Főpolgármesteri Hivatal. Kiemelték, hogy az önkormányzathoz tartozó kulturális intézmények 879 munkavállalójának korábbi jogait kollektív szerződéssel „építik vissza”, továbbá a kulturális szférában dolgozók számára létrehozzák a Budapest életpálya modellt.

 Minderről pénteken állapodott meg Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes a fővárosi intézmények vezetőivel és a Közművelődési Dolgozók Szakszervezetével (KKDSZ).  Amint arról a Népszava is beszámolt, a parlament keddi döntésével munkaviszonnyá alakul a kulturális ágazat dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonya.

Az erről szóló törvénymódosítást 133 igen szavazattal, 62 nem ellenében fogadta el a Ház, s a változtatás értelmében az érintettek elvileg nem kerülhetnek kedvezőtlenebb helyzetbe. Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szerint azonban a státuszukat veszítők jóval kiszolgáltatottabbak lesznek a szabad piacon, s akár utcára is kerülhetnek. A státusz megvonása országosan csaknem 19 ezer embert érint: Kiterjed a központi költségvetési szerveknél, a helyi és nemzetiségi önkormányzatoknál, valamint az egyházi szervezeteknél foglalkoztatottakra, érinti a levéltárak, a muzeális intézmények, könyvtárak, előadóművészeti szervezetek dolgozóit is.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ