Egy reprezentatív felmérésen a megkérdezettek négyötöde mondta, hogy nem elég a 3 hónap. Többségük nem csak ideiglenes változást akar – írja a HVG.

 A magyarok döntő többsége (83 százaléka) egyetért azzal, hogy a koronavírus-járvány nyomán kialakult gazdasági válság következményeinek enyhítése érdekében a munkanélküli segély időtartamát a jelenlegi 3 hónapról 6 vagy akár 12 hónapra emelje a kormány

 – írja a Napi.hu a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatás nyomán. Ezen belül 21 százalék szerint erre a lépésre csak átmenetileg kerüljön sor.

A hosszabb időre járó munkanélküli ellátás támogatottsága a 60 év felettiek körében 92 százalékos, míg a középkorúak (40-59 évesek) körében 81 százalékos, de a fiatalabb felnőtt népességnél (18-39 évesek) is eléri az igenek aránya a 75 százalékot. Amíg a fiatalabbak hangsúlyozzák egy ilyen intézkedés ideiglenes jellegét, addig az idősebbek állandó emelést szeretnének. A 18-39 éves válaszadók tartanak a legnagyobb arányban (21 százalék) attól, hogy a legfeljebb havi 161 ezer forintos mentőöv kedvéért a munkanélküliek felhagynának az aktív álláskereséssel.

Az alapfokú végzettségűek körében különösen nagy az egyetértés az álláskeresési járadék időtartamának érdemi emelésében, 84 százalékuk támogatja azt, főleg állandó jelleggel. A középfokú végzettségűek körében csak alig kisebb (82 százalék), míg a diplomásoknál kissé még nagyobb is (86 százalék) a támogatók aránya.

Idén márciusban a munkanélküliek száma 281 ezer volt, egy hónappal később már 320 ezer, miközben egy évvel ezelőtt kevesebb mint feleennyi állástalan volt. A munkájukat elvesztő emberek közel fele egy fillér támogatásra sem jogosult, miközben még a kormány is a munkanélküliség emelkedésére számít. Az is ismert, hogy az állam 2019-ben például a munkavállalók által befizetett munkaerő-piaci járuléknak csupán harmadát költötte a munkanélküliekre.

Mindezek ellenére, aligha lesz változás a rászorulók segélyezése terén. Orbán Viktor miniszterelnök legutóbb május 15-én egy rádióinterjúban beszélt arról, hogy vannak országok, melyek meghosszabbítják a munkanélküliségi ellátás jogosultsági idejét, de ez kormánya számára idegen felfogás. Korábban, április 27-én pedig úgy fogalmazott a parlamentben, hogy "aki elveszíti az állását, az három hónapig munkanélküli segélyt kap. Ha ez lejár, nem lesz olyan ember Magyarországon, aki ne kapna állásajánlatot munkáltatótól vagy az államtól". Úgynevezett "munkanélküli segély" valójában persze már nincsen Magyarországon, azt 2012-ben éppen az Orbán-kormány szüntette meg, hogy a 3 hónapos "álláskeresési járadékot" vezesse be helyette.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0



Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ