Június 2-tól oktatási céllal valamennyi iskolában találkozhatnak a pedagógusok és tanulók, kis csoportos konzultációkat és egyéni felkészítéseket tarthatnak, az esetlegesen lemaradó tanulóknak felzárkóztató foglalkozásokat szervezhetnek – jelentette be szerdán Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár – írja a Népszava.

Hozzátette: a tanév hossza nem változik és június 15-ig a koronavírus-járvány miatt március közepén elrendelt tantermen kívüli digitális oktatás is érvényben marad.

Június 16. és 26. között pedig már a következő tanévre készülhetnek az iskolákban. Tömeges rendezvényeket, ballagásokat és tanévzáró ünnepségeket nem lehet szervezni, de kisebb csoportokban, osztályonként megengedett az összejövetel, a bizonyítványok átadását is meg lehet így szervezni. A nyári táborokról még tartanak az egyeztetések. A vidéki bölcsődék és óvodák május 25-től, a fővárosiak pedig június 2-tól visszatérhetnek a normális működési rendhez.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) örül a döntésnek.

Szabó Zsuzsa PSZ-elnök a Népszavának azt mondta: elfogadható megoldás, hogy a tanév utolsó két hetében az iskolába járás nem kötelező, hanem egy lehetőség lesz, ami azoknak a gyerekeknek jelenthet nagy segítséget, akik az elmúlt hetekben nem tudtak bekapcsolódni a digitális távoktatásba. Korábban az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ is elismerte: internet- vagy eszközhiány miatt több mint 35 ezer iskolás nem tudott részt venni a digitális munkarendben.

 Szabó Zsuzsa hangsúlyozta: a felzárkóztatásra két hét nem lesz elég, annak a következő tanévben is folytatódnia kell majd. A Civil Közoktatási Platform (CKP) korábbi állásfoglalásában azt írta: a tantermi oktatást két hétre újraindítani járványügyi szempontból kockázatos, oktatási haszna kétséges és gazdasági szempontból sem jelent megoldást.

 Hozzátették: veszélyhelyzet idején bármiféle személyes jelenléttel járó lehetőség és kötelezettség csak akkor elfogadható, ha nyitva áll a lehetőség a veszélyeztetettek távolmaradására, illetve ha a kormányzat és a fenntartók biztosítják a kockázat elkerüléséhez szükséges feltételeket, eszközöket, finanszírozást. A CKP szóvivője, Ercse Kriszta szerint a köznevelési államtitkár bejelentése számos kérdést vet fel. Rámutatott: szervezési szempontból nagy kihívást fog jelenteni az iskoláknak és a pedagógusoknak, ha egyszerre kell gyermekfelügyeletet biztosítaniuk, tanulást segítő, felzárkóztató foglalkozásokat szervezniük és a digitális távoktatást is folytatniuk kell azon diákok számára, akik továbbra is inkább otthon maradnának. A nyitás előtt, majd azt követően az intézményeket folyamatosan fertőtleníteni is kell.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!