Íme, a tündérmese: a kórházak tudják, hogy törvényt szegnek, de nincs más választásuk – írja a 168 óra.

A felelősségre vonástól is félnek azok a szakvizsgához szükséges képzést végző, rezidens orvosok, akik sokszor szakorvosi felügyelet nélkül kénytelenek ellátni az ügyeletet kórházi osztályokon. Az már csak hab a tortán, hogy az ilyen plusz munkákért járó pénzt nekik nem fizetik ki. A szakemberek szerint a kórházak tudják, hogy törvényt szegnek, de az orvos- és pénzhiány miatt nincs más választásuk.

Túlterheltek és a nemrég megítélt plusz támogatás ellenére is alulfizetettek a rezidens orvosok, derült ki az RTL Klub riportjából az elmúlt napokban. A csatorna által megkérdezett fiatal, a szakorvosi képzést végző orvosnő arról is beszélt, hogy sokszor a kompetenciáikat meghaladó döntések meghozatalára kényszerülnek, vagy olyan terápiákban és betegellátásban kell részt venniük, és azokat levezényelniük, amikhez nincs meg a kellő tapasztalatuk. Ráadásul ilyen esetekben személyes segítséget kérni sincs mód.

További gond, hogy bár a kormány megemelte a rezidensek jövedelmét az RTL Klub arról tudósított, hogy az érintettek gyakran nem kapják meg a pótlékaikat és a túlóráért járó pénzt.

Az pedig, hogy csak a rezidensek bérét emelték, többi orvosét nem, a szakmán belül is feszültséget okoz. Így adódik olyan helyzet amikor a rezidens munkáját felügyelő akár több évtizedes tapasztalattal bíró szakorvos kevesebb pénzt visz haza a hó végén, mint a felügyelete alatt dolgozó-tanuló fiatal kolléga.

Az orvoshiány kapcsán festett tragikus kép valós – erősítette meg egy fővárosi házorvos a 168 Óra Online-nak: a szakorvosok, akikhez a betegeit eddig irányította többségében külföldre mentek dolgozni, vagy annyira túlterheltek, hogy a betegeket csak több hónapos várakozás után tudják szakvizsgálatra fogadni.

Forrás: 168 óra