Hétfőtől újabb változások jönnek az egészségügyben: az országos tiszti főorvos szerint további ellátásokat indítanak újra a korábban meghatározott feltételek szerint. A jövő héttől új szabályok vonatkoznak a Pest megyeiekre, ahol a vidékhez hasonlóan kinyithatnak például az éttermek és a szállodák, ám valószínűleg nem mindenki tud élni a lehetőséggel – írja a napi.hu.

 

Hétfőtől újabb egészségügyi ellátásokat indítanak újra – jelentette be az országos tiszti főorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta, hogy folytatódhatnak a nem népegészségügyi célú szűrővizsgálatok, így például a foglalkozás-egészségügyi szűrések, emellett a fekvőbeteg ellátásban a tervezhető műtéteket is el lehet majd végezni.

Az ágyaknak az egyharmadáig, ami korábban a koronavírusos betegeknek a fenntartását szolgálta, az ellátásának a fenntartására tartottunk fenn, ezeknek most az egyharmada felszabadítható.

- mondta Müller Cecília.

A védekezést ugyanakkor folytatni kell – ezt már a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese mondta az Egyenes beszédben. A szakemberek szerint ősszel várható egy második hullám, de a rektorhelyettes úgy véli, a jelenlegi tapasztalatok alapján erre már könnyebb lesz felkészülni.

Most már még jobban tudjuk, hogy fontosabb a maszk viselése, mint a gumikesztyű viselése, érdemes tehát nyilván finomítani a szabályokon a tudás birtokában, de alapvetően erre kell felkészülni.

- mondta Lacza Zsombor,  a TF tudományos rektorhelyettese az Egyenes Beszédben.

Jövő héttől új szabályok vonatkoznak majd a Pest megyeiekre: itt is lazítanak a korlátozó intézkedéseken. Így a szabályok betartása mellett már az éttermek belső helyiségeiben is lehet majd tartózkodni, ki lehet nyitni a játszótereket és parkokat, a szállodák pedig újra fogadhatnak vendéget. A szállodaszövetség elnöke szerint azonban nem mindenki tud majd újranyitni, és lesz olyan, akinek egy ideig még mindig jobban megéri zárva tartani.

Az újranyitás nagyon sokba kerül, hiszen rengeteg árufeltöltéssel jár, vissza kell venni a dolgozóknak egy jó részét, fel kell készülni rá, ezt többször hangsúlyoztuk, hogy sokszor az újranyitás többe kerül, mint a zárás.

- fejtette ki Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A korlátozások enyhítésével párhuzamosan sokan visszatérhetnek a munkahelyükre. A Vasas Szakszervezet alelnöke szerint a legtöbb munkahelyen új szabályokat vezetnek be, az irodákban a közösen használt tárgyak fertőtlenítése, míg a feldolgozóiparban a munkások elkülönítése a leggyakoribb védekezési forma.

Sokkal kevesebb az érintkezés, a ki- és beléptetés a gyárba az is sokkal szabályozottabb nagyon sok helyen, és még arra is odafigyelnek egyes munkáltatók, hogy a munkaterületek közötti mozgásban az alkatrész is újra meg újra fertőtlenítőn menjen keresztül.

- mondta László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke.

Bár a fővárosi enyhítésről még nincs döntés, Budapesten is lesz változás: hétvégére lezárják a pesti alsó rakpartot az autóforgalom elől, és megnyitják a gyalogosok előtt, hogy bővítsék a kikapcsolódásra alkalmas közterületeket.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!