Folytatja és kiterjeszti költségcsökkentési programját a Dunaferr, ha szükséges, további megszorító intézkedéseket hoz - közölte Jevgenyij Tankilevics, a Dunaferr cégvezetője a társaság szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: meg kell értenie mindenkinek, hogy a Dunaferr a túlélésért küzd.

Piaci fellendülésre számítva a jövő év tavaszára az acélipari társaság befejezi a legfontosabb és legkritikusabb beruházásokat, amelyek a túléléshez szükségesek - tette hozzá.

Úgy vélte, várhatóan néhány év alatt néhány európai ország elveszíti acélgyártói kapacitását, az államnak el kell döntenie, hogy szüksége van-e Magyarországnak az acéliparra. A társaság együttműködik az állammal és az egyéb érdekeltekkel a Dunaferr rövid és hosszú távú fejlesztési kérdéseiben - mondta.

Jevgenyij Tankilevics közölte: szükség lenne rövid lejáratú forgótőke-finanszírozásra, ami lehetővé tenné a tavaszi fejlesztésekkel összefüggő leállást.

Segítséget vár a társaság a kormánytól a stratégiai beruházások hosszú távú finanszírozásához, ahogy azt az uniós jogszabályok lehetővé teszik. A cégvezető példaként hozta fel, hogy a szlovák kormány megtalálta azokat a megoldásokat, amelyekkel segíthette a helyi acélgyártást.

A harmadik fontos kérdésként említette, hogy a környezetvédelmi és emissziós előírásokra könnyítést kaphassanak 2020 után.

A cégvezető szerint az ISD Dunaferr magyar vállalat, a kormánynak így kell tekintenie rá.

A 2013-ban elindított reorganizációs program eredményeiről szólva kiemelte: a nyersvas - és acéltermelés teljes kapacitással működik, ami lehetővé teszi a csökkenő vasércárak adta előnyök kihasználását.

A termelés fix költsége a folyamatos átszervezések eredményeképpen 30 százalékkal, a létszám 16 százalékkal csökkent.

Elmondta ugyanakkor, hogy a teljes acélipar a '90-es évek vége óta a leghosszabb veszteséges időszakát éli, és az európai helyzet különösen rossz. A jelek arra mutatnak, hogy lesznek cégek, amelyeknek végleg el kell majd hagyniuk a piacot, figyelmeztetett és hozzátette, bíznak abban, hogy a Dunaferr nem lesz köztük.

Kiemelte azt is, hogy az ukrajnai helyzet, valamint az Oroszország elleni szankciók különösen nehéz helyzetbe hozták a Dunaferrt.

Sevcsik Mónika reorganizációs igazgató a sajtótájékoztatón ismertette, a Dunaferr jelenleg 5850 dolgozót foglalkoztat közvetlenül, emellett mintegy 1500 a beszállítóknál alkalmazottak létszáma. Összesen mintegy 600 a kiszervezettek száma, az őket foglalkoztató cégekkel 3-5 éves szerződést köt a Dunaferr.

A reorganizációs program kezdetén 7000-ren dolgoztak a vállalatnál, de a munkaerő természetes mozgása és a kiszervezések is nagy szerepet játszottak a létszámcsökkenésben, így az eredetileg tervezett, 890 embert érintő leépítésből 315 dolgozót küldtek el csoportos létszámleépítés keretében - közölte.

A tavaly elvégzett 10 millió eurós beruházás eredményeként a vállalat ismét 2 kohós üzemmódban dolgozik. Jövőre 1 milliárd forintot meghaladó beruházást terveznek a meleghengerműben.

A gazdálkodási eredményekről szólva Sevcsik Mónika elmondta: ebben az évben már pozitív eredményt, 4,5 milliárd forintos EBITDA-t várnak a tavalyi minimális profit, és a korábbi veszteségek  után.