Végéhez közeledik a Malév „f. a.” felszámolásának lezárása, a felszámoló a cég utolsó vagyonelemeit hirdette meg, bár időközben az egyik pályáztatását felfüggesztették – tudta meg a Világgazdaság.

A felszámolás alatt álló Malév Zrt. „f. a." két utolsó vagyonelemét próbálja meg értékesíteni a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. – derül ki a Cégközlönyből. Az egyik a külügyminisztériummal szemben fennálló, kamatokkal növelten 89,272 millió forint összegű – vitatott – követelése, a másik pedig a vitatott tulajdonú, 716,5 ezer liter kerozin. Ez utóbbi értékesítését azonban a Fővárosi Törvényszék kedden közétett dokumentum szerint – egyéb okra hivatkozva – felfüggesztette.

A Malév Zrt „f. a." mintegy három és fél éve tartó felszámolása során már többször megkísérelték a most meghirdetett vagyonelemek értékesítését, de eddig még nem jártak sikerrel – közölte a Világgazdasággal Varga Jenő felszámolóbiztos. A tervek szerint az utolsó értékesítési hirdetmény 2015. december 7-én lezárul le.

Azt a felszámoló nem kívánta megbecsülni, hogy mekkora összegre tehetnek szert az utolsó értékesítésekből, a korábbi meghirdetésekkor ugyanis nem volt rájuk érdeklődő. Ez pedig az utolsó bevételi forrás lehet a Malév felszámolása során. Ha az értékesítés sikeres lesz, nem marad értékesíthető vagyoneleme a Malév Zrt. „f. a."-nak.

A teljes, bejelentett és elismert, mintegy 2000 hitelező igényét magában foglaló hitelezői követelésállomány közel 170 milliárd forintot tesz ki. A légitársaság tevékenységének megszüntetésekor 1030 belföldi és további 15 országban 79 külföldi munkavállalója volt.

A felszámolás alatt a dolgozók a munkaviszonyuk megszűnése miatt keletkezett követelésükből bruttó 3,6 milliárd forint kifizetésben részesültek, ami azt jelenti, hogy átlagosan követelésük 45-50 százalékát kapták meg eddig – közölte Varga. Tekintettel arra, hogy a dolgozók követelésének besorolása és időrendbeli keletkezése megelőz minden más követelést, valamint a felszámolásból rendelkezésre álló vagyon a dolgozók teljes körű kifizetését se teszi lehetővé (ezért zajlik a felszámolás egyszerűsített formában), így rajtuk kívül semmilyen hitelező nem kapott és nem is fog kapni pénzt a Malév Zrt. „f. a." felszámolásából.

A most meghirdetett vagyonelemek értékesítése után, mivel a cégben már nem lesz eladásra váró eszköz, megkezdődhet a felszámolási folyamat lezárása. Záráskor a cég már nem rendelkezhet semmilyen vagyonelemmel, így a bankszámlákon lévő maradványösszegeket, bármennyire kis összegről beszélünk is, fel kell osztani a volt dolgozók között, akik a hitelezők kielégítési listájának élén helyezkednek el. Azonban – mivel technikai okok miatt szükséges vagyonfelosztásról beszélünk – így a közel 900, még élő követeléssel rendelkező volt dolgozó csak elenyészően minimális kifizetésre számíthat. A záráshoz el kell készíteni a záró vagyonmérleg tervezetét és a vagyonfelosztási javaslatot, amit jóváhagyásra meg kell küldeni a közel 2000 hitelezőnek, és ezt követően nyújthatók be a Fővárosi Törvényszékre. A végén a NAV-nak kötelezően le kell folytatnia a záró adóvizsgálatot. E folyamat technikai lebonyolítása csak az utolsó vagyonelem értékesítése után kezdődhet el.

A Fővárosi Törvényszék legutóbbi hosszabbítási engedélye szerint a felszámolásról szóló zárómérleget 2015. december 31-ig kell benyújtania a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-nek.

Forrás: Világgazdaság