A tanulók 42,1 százalékát technikumba, 20,3 százalékát szakképző iskolába, 1,4 százalékát pedig szakiskolába vették fel – közölte az ITM.

Tovább nőtt a szakképzés népszerűsége a jelentkező nyolcadik osztályos tanulók körében, a tanulók 35,8 százaléka gimnáziumba, 42,1 százaléka technikumba, 20,3 százaléka szakképző iskolába, 1,4 százaléka pedig szakiskolába nyert felvételt.

A szeptemberben induló technikumi képzést közel 34 ezer fiatal választotta – áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében. A tárca közölte: a több mint 42 százalékos részarányuk azt jelenti, hogy idén magasabb arányban folytatják tanulmányaikat a diákok a szakmát és érettségit egyszerre nyújtó középfokú szakképzési intézményben, mint az előző másfél évtized bármelyik évében.

Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára közölte: „azt szeretnénk, hogy a fiatalok alapos, korszerű és a munkaerőpiacon értékes tudással rendelkezzenek, ezért fejlesztjük és újítjuk meg a szakképzés rendszerét. A jelentkezési adatok alapján az látható, hogy a diákok körében is népszerűbb lett a szakma tanulása”. A közleményben azt írják, idén júliustól átlagosan 30 százalékkal emelkedik a szakképzésben dolgozó 32 ezer oktató bére. A következő tanévtől teljesítményük alapján a diákok is többletjuttatást kapnak az új ösztöndíjak formájában, amit tanulmányaik előrehaladtával munkabér válthat fel – teszik hozzá. 

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!