„Én tényleg jót akartam. Én nem gondoltam azt, hogy ennek a multicégnek ekkora probléma lesz a szakszervezet” – mondja nekünk Szakács Gábor. Ő 14 éven át dolgozott a Suzuki autógyártónak, sosem volt panasz a munkájára, de amikor szakszervezet alapításába kezdett, azonnal kirúgta a cég – írja a Mérce.

Csírájában elfojtani

A Suzukinál történt események az Audi dolgozóinak sikeres sztrájkját követték, ami a rendszerváltás óta a legnagyobb munkavállalói megmozdulás volt. Az Audi Hungária Független Szakszervezet követeléseit pedig végül szinte kivétel nélkül megadta a munkaadó, a szakszervezeti tagság is 8700-tól 9300-ra nőtt a sztrájk alatt.

Úgy tűnt, fordulóponthoz érkezett a magyar dolgozói önszerveződés, ha az Audit sikerült meghátrálásra kényszeríteni, akkor máshol is menni fog.

Ezután érkezett a hír: a Suzukiban is megalakult egy szakszervezet, de a cég az alapító azonnali kirúgásával reagált.

Közel egy éven keresztül forgattuk az alábbi filmet. Eredeti szándékaink szerint egy egész estés dokumentumfilmet készítettünk volna az illegalitásba kényszerített Suzuki szakszervezet működéséről. Rajtunk kívül álló okok miatt nem tudtuk folytatni a forgatásokat – de ettől még a Munkások Nemzetközi Ünnepnapján szerettünk volna a magunk módján méltó emléket állítani a szakszervezetet szervezők erőfeszítéseinek.

A film a Mérce oldalán nézhető meg.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!