Reiner Hoffmann attól tart, hogy a második világháború óta nem tapasztalt gazdasági válság közeleg – írja a Népszava.

 Május elseje - még ha a járvány miatt nincs is sok okunk ünnepelni - jó alkalom arra, hogy az érdekképviseletek világossá tegyék a kormányoknak szánt üzeneteiket

– mondta a Népszavának Reiner Hoffmann. A Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) elnöke a magyar miniszterelnöknek is üzent: „a kormány nem hagyhatja figyelmen kívül az alapvető európai értékeket, de Orbán Viktor politikája nincs összhangban ezekkel – fogalmazott. Reiner Hoffmann attól tart, hogy a második világháború óta nem tapasztalt gazdasági válság közeleg. Ebben a helyzetben szerinte az a legfontosabb feladata a szakszervezeteknek, hogy küzdjenek a várható tömeges munkanélküliség, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek ellen.

A német szakszervezeti vezető szerint növelni kell a kollektív szerződések számát, mert a tapasztalatok azt mutatják, ez a leghatékonyabb eszköz arra, hogy megvédjék a dolgozók érdekeit és emelkedhessenek a bérek.

Arra a felvetésre, hogy nem csak magyar, de általános tendencia is, hogy egyre több cég foglalkoztat kölcsönzött munkaerőt, az ebben a formában dolgozókat pedig semmilyen védelem nem illeti meg, Rainer Hoffmann azt mondta: Németországban, de európai szinten is szorgalmazzák, hogy a közbeszerzéseken való indulás alapfeltétele legyen, hogy az adott cég kollektív szerződéssel alkalmaz embereket.

Úgy vélte, a munkahelyek megőrzésének jó eszköze lehet a csökkentett munkaidő bevezetése és az ezzel párhuzamosan nyújtott állami bérkiegészítés.

- Németországban jól működik a modell, egyelőre nem is bocsájtottak el nagy számban embereket - fogalmazott. Arról az általa vezetett szervezetnek nincs információjuk, hogy a mintegy 113 ezer Németországban dolgozó magyar munkavállalóból hányan kerültek bajba. - De az biztos, hogy a nálunk dolgozó magyarok is védelemben részesülnek, hiszen a társadalombiztosítás rájuk is vonatkozik.

Így például természetesen ők is részesülnek a csökkentett munkaidő és az állami bártámogatás kombinációjában.

Az állásukat elvesztők bérük hatvan százalékát kapják tartósan munkanélküli segélyként és ezt a kormány hajlandó volt meghosszabbítani 12-ről 15 hónapra. - Fontos lenne, hogy máshol is meghosszabbítsák a munkanélküli ellátás időtartamát, hiszen aki most veszíti el az állását, valószínűleg nem könnyen talál másikat – fogalmazott. Arra a felvetésünkre, hogy ehhez képest Magyarországon csak három hónap a munkanélküli juttatás időtartama, Orbán Viktor pedig arra hivatkozva nem hajlandó ezt megnövelni, mert szerinte garantálni lehet, hogy Magyarországon három hónap alatt mindenkinek új állása lesz, Rainer Hoffmann azt mondta, „ez bizony nem sok”.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség és a Szakszervezetek Világszövetsége nemrég nyílt levélben bírálta Orbán Viktort a 24 hónapos munkaidő keret miatt, Rainer Hoffmann ezzel kapcsolatban azt mondta, a megnövelt munkaidőkeret „totálisan rossz válasz a jelen válságra”, ráadásul az európai alapértékekkel sem egyeztethető össze.

- A munkaidő hossza határozza meg a leginkább a dolgozók egészségét és biztonságát, evidens, hogy a hosszú, kiszámíthatatlan munkaidő egyetlen munkavállalónak sem jó – mondta. Magyarországon mintegy négyezer német cég működik, a DGB tavaly megállapodott a magyar szakszervezetekkel, hogy támogatni fogja az ezeknél működő szakszervezeteket. - Azt követeljük a német cégektől, hogy Magyarországon ugyanúgy viselkedjenek, mint Németországban, ahol szerencsére általában partnernek tekintik az érdekképviseleteket. Bár nem példa nélküli, hogy egy-egy cég vezetése visszaél az erőfölényével – mondta a szervezet elnöke.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!