A három legnépszerűbb nyugdíj-előtakarékossági forma talán legvonzóbb tulajdonsága az állami támogatás. Ez adójóváírás formájában jelentkezik, de vigyázzunk: nem alanyi jogon jár, nekünk kell utánajárni minden évben – olvasható a 24.hu oldalán.

Vannak olyan megtakarítási formák, amelyeknél alanyi jogon jár az állami támogatás, ilyenek például egyes lakáscélú termékek. Mi több, nem is olyan régen (2007 előtt) még a befektetéssel kombinált életbiztosítások után is az állam utalta át automatikusan évről évre a támogatást (amennyiben az adott feltételeknek megfeleltünk).

A nyugdíj-előtakarékossági formák esetében viszont ez nem igaz, itt nekünk kell minden egyes évben visszaigényelni az elért összeget az SZJA-nkból. Nincs pardon: ha elfelejtjük, akkor abban az évben elbuktuk a támogatást, a pénz az államé maradt.

A kimondottan nyugdíj-célú előtakarékosságokra évi 20%-os adókedvezmény jár, de a három különböző típusnál eltérőek az összeghatárok. Az önkéntes nyugdíjpénztár esetében legfeljebb 150 ezer, a Nyugdíj Előtakarékossági Számlánál (NYESZ) 100 ezer (ha 2020-ig nyugdíjba megyünk, akkor 130 ezer), míg a nyugdíjbiztosítás esetében legfeljebb 130 ezer forint lehet a visszaigényelt összeg. De akár évi 280 ezer forint is lehet ez az összeg, ha több termékkel is rendelkezünk.

Bár ez korlátozásnak tűnik, a valóságban igen komoly összeget kell félretennünk, ha a maximumra törekszünk. Nézzünk egy konkrét példát. Ha az adott évben 250 ezer forintot fizettünk be valamelyik számlára, akkor 50 ezer forint személyi jövedelemadót igényelhetünk vissza. Bőven van tehát mozgásterünk. Ha a NYESZ számlánkra járó maximumot akarjuk igénybe venni, akkor kerek félmillió forintot kell befizetnünk abban az évben (ha 2020 után megyünk nyugdíjba), ha pedig az  önkéntes nyugdíjpénztárunk után járó állami támogatást akarjuk csúcsra járatni, akkor egyenesen 750 ezer forintot kell félretennünk.

Azt viszont mindig tartsuk szem előtt: az adókedvezmény nem az elsődleges cél, csak egyfajta bónusz az öngondoskodásunkhoz, de ha már van, vegyük igénybe.

Forrás: 24.hu