Az oktatási akciócsoport azt javasolja, hogy a szóbeli és gyakorlati vizsgákat ne szervezzék meg, hanem csak írásbeli vizsgák legyenek az érettségin – jelentette be Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Mérce cikke.

 Maruzsa úgy fogalmazott: az írásbeli objektívebb, és kevesebb embert kell hozzá megmozgatni, így biztonságosabb is a jelenlegi helyzetben. Szóbeli vizsga csak azokból a tárgyakból lesz, ahol a vizsgának kizárólag szóbeli része van, így felére csökkentik a vizsgaesemények számát.

Maruzsa azt is elmondta: az Oktatási akciócsoport többször foglalkozott az érettségik kérdésével a vészhelyzet kihirdetése óta. Szerinte úgy kell megszervezni a vizsgákat, hogy a köznevelési standardokon túl a biztonsági előírásoknak is megfeleljelenek.

Az államtitkár arról is beszélt: az EU-ban a legtöbb helyen még nem hozták meg az érettségire vonatkozó döntést, de említett olyan példákat, ahol már igen: Ausztriában páldául csak írásbeli, Szlovákiában csak szóbeli vizsgát tesznek a diákok, Finnországban pedig előrehozták, és már meg is tartották a vizsgákat.

Van olyan ország is, ahol megajánlott jegyet kaptak a tárgyaik aktuális állása alapján a diákok, ám ott nem jelent egyben egyetemi felvételit is az érettségi, példaként Franciaországot említette Maruzsa.

Magyarországon azonban az érettségi egyben felvételi is, és a felsőoktatási intézmények  nincsenek felkészülve arra, hogy felvételit szervezzenek – mondta el Maruzsa Zoltán. Érettségi tehát mindenképp kell, ezért döntöttek úgy, hogy szigorított körülmények mellett, de mindenképpen lebonyolítják idehaza.

A vizsgázók és a pedagógusok biztonsága érdekében pedig ezt is úgy kell megvalósítani hogy a másfél méteres távolság legyen minden érintett között, illetve egy helyiségben a vizsgázók létszáma nem haladhatja meg a legfeljebb 10 főt.

Maruzsa szerint 14 nap alatt valamennyi vizsga lebonyolítható. A vizsgát sem előrébb hozni, sem tolni  hiszen akkor vagy a felkészülésre álló idő sérülne, vagy az egyetemi tanévkezdés csúszna el nagyon.

Az oktatási akciócsoport azt szeretné, hogy szeptemberben a köznevelésben, a felsőoktatásban és a szakképzésben is elinduljon a tanév, mondta az államtitkár.

Maruzsa azt is elmondta, hogy az előrehozott, valamint a szintemelő vizsgákat törölni kell, ez a 113 ezer jelentkezésből 30 ezer jelentkezést érint.

Emellett senkinek nem lesz kötelező idén érettségiznie, ha nem felvételizik valahová.

Ugyanakkor megnyitják az érettségi jelentkezési felületeket, és azt javasolják, hogy aki nem felvételizik idén, tehát valójában nincs égető szüksége az érettségi eredményre, az vissza tud lépni a jelentkezéstől. Amennyiben a jelentkezőnek fizetnie kellett a vizsgáért, de úgy dönt, idén mégsem tesz érettségit, a befizetett viszgadíjakat visszafizeti az állam.

Korábban a pedagógusszakszervezetek amellett foglaltak állást, hogy az érettségi hagyományos lebonyolítása már nem történhet meg az érvényben lévő jogszabályok alapján, azonban azt is hangsúlyozták, hogy hogy a vizsgákkal járó megmérettetés legalább hasonló esélyeket biztosítson a továbbtanulás, illetve a foglalkoztatás szempontjából, mint a jelenlegi eljárásrendek.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!