Napszámosokként is alkalmazhatnák a jövőben a közmunkásokat egy törvénymódosító javaslat szerint. A Belügyminisztérium a tervezetet azzal indokolja, hogy ezzel a közfoglalkoztatottak nagyobb hányada jut munkalehetőséghez, a munkáltatók pedig könnyebben jutnak szezonális munkaerőhöz – írja az mno.hu.

A villányi borvidéken napi 4000-5000 forintot kap egy napszámos. A közmunkások alkalmazása valószínűleg olcsóbb lenne, de a szőlőműveléshez hozzáértés is kell. „Most, hogy olcsóbb lenne, nem is az a lényeg, hanem az, hogy milyen munkát végeznek. Mert ha kárt tesznek a szőlőben, akkor nincs értelme, hogy olcsóbban jöjjenek el. Akkor inkább drágább embereket hozunk, de azok értsenek a szőlőmunkához" – mondta Mayer Márton villányi borász.
 
  A hegyközségi tanács titkára arra számít, hogy a kisebb borosgazdák a szezonális munkát közmunkásokkal végeztetik majd el. „Pozitív lehet a termelők szempontjából, hogyha lehet egyfajta átmenet, illetve átjárás a két munkatípus között, ha szabad így mondani. Az a fontos, hogy sikerüljön megtalálni azokat a csatlakozási pontokat, ami fontos lehet a szakmai munkát illetően, illetve sikerüljön megtalálni azokat a munkavállalókat, akik tényleg érdemben el tudják végezni ezt a mezőgazdasági munkát" – fogalmazott Nagy Gergely.
 
  Villány polgármestere azt mondja, hogy a közmunkások egy részét az önkormányzat nem tudja nélkülözni. „Villány szempontjából muszáj nekem azt tenni, hogy elsősorban a város tisztán tartása és a turizmus megfelelő részére legyenek ott emberek, de azt gondolom, hogy a női munkaerőben vannak megfelelő kapacitások, akiket megfelelő képzéssel a szőlőben nagyon jól lehetne alkalmazni" – nyilatkozta Takáts Gyula.
 
  A belügyminiszter törvénymódosító javaslata szerint májustól októberig lehetne mezőgazdasági idénymunkát végeztetni álláskeresőkkel vagy közmunkásokkal. A névsort a polgármesterek állítják majd össze a gazdák kérésére. Ha a listán szereplők nemet mondanak az ajánlatra, vagy ha idő előtt otthagyják a szezonális munkát, büntetésből három hónapra kizárják őket a közfoglalkoztatásból.

Forrás: mno.hu