Mi alapján számítódik jelenleg a nyugdíj, milyen időszak jövedelme számít? Van-e jelentősége annak, ha az utolsó években magasabb jövedelemmel rendelkezünk? Javít-e ez a várható nyugdíj összegén? Olvasói kérdésre Winkler Róbert, az adozona.hu nyugdíjszakértője válaszolt.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben igénybe vehető nyugellátás összege két alapvető dologtól függ. Az egyik a megszerzett szolgálati idő időtartama, a másik pedig a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összege. A nyugdíj összege az alapjául szolgáló havi átlagkeresetnek a megszerzett szolgálati időhöz tartozó bizonyos százalék mértéke.

  A nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét az 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdőnapjáig – úgynevezett béridőszak – elért (kifizetett), a kifizetés idején érvényes szabályok szerint nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset, jövedelem havi átlaga alapján állapítják meg. Ezeket a kereseteket nettósítják – levonják belőlük a járulékot és az éves adót –, a nettósított kereseteket valorizálják, majd a nettó keresetek összeadását követően a teljes összeget az előzőekben említett béridőszakon belüli bérezett napokkal osztják. Az így kapott napi átlagot meg kell szorozni 365-tel, és el kell osztani 12-vel. Ez az összeg fogja képezni a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkeresetet.

  Mint az a fentiekből is látszik, a jelenleg hatályos szabályozás szerint 2015. évben már 28 év keresetéből – úgynevezett életpálya alapján – számítják ki a nyugellátás alapjául szolgáló átlagkeresetet. A magasabb keresetek természetesen magasabb átlagkeresetet eredményeznek. Kétségtelen tény, hogy egy viszonylag alacsony kereseti szint után, ha az adott személy a nyugdíjazását megelőző pár évben magasabb összegű nyugdíjjárulék alapot képező keresettel fog rendelkezik, úgy ezen keresetek valamelyest emelni fogják a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset várható összegét, azonban arra vonatkozóan, hogy a keresetnövekedés milyen mértékű növekedést eredményezhet a nyugellátás várható összegében, nem áll módomban meghatározni, de megsaccolni sem − válaszolta szakértőnk.

Forrás: adozona.hu