Rendhagyó eseménnyel kezdődött az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatója, amelyen megjelent Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, aki az utóbbi időben ritkán jelent meg nyilvánosan. A tárcavezető nyilatkozatot tett a koronavírus-járvány elleni védekezésről. Elmondta, hogy néhány magyar kórház nővérei és orvosai három hete heroikus küzdelmet folytatnak a vírus megfékezése érdekében. A járvány első időszakát európai országokkal összehasonlítva Magyarország kedvezően vészelte át. Ez Kásler szerint a kormányzati intézkedéseknek köszönhető.

Mint mondta, a csoportos megbetegedések fázisában az egészségügyi rendszert a tömeges – akár többezres – megbetegedésekre kell felkészíteni.

A miniszter közölte, a magyar kormány a fertőzés eddigi szakaszáig minden lehetséges pénzösszeget az egészségügyi rendszer rendelkezésére bocsátott. Megismételte, hogy kerülni kell a találkozásokat, főleg az idős emberekkel: „Csak akkor hagyjuk el otthonunkat, ha feltétlenül szükséges, és ahogyan az a szabályok szerint elő van írva.” Kásler szerint a magyar egészségügy bizonyított, az abban dolgozók képesek megadni a szükséges kezelést a társadalom számára.

Ezután Kiss Róbert rendőr alezredes beszélt az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett kijárási korlátozásról, ami szombaton lép életbe. Ezzel összefüggésben elmondta: az egyenruhások lojális, empatikus és segítségnyújtó rendőri jelenlétére lehet számítani. Hozzátette, a különleges jogrend törvényi lejárta ellenére a rendőrség továbbra is ellenőrzi a karanténban tartózkodókat, és a határellenőrzés sem áll le. Az alezredes elmondta, eddig

  • 5032 alkalommal rendeltek el hatósági karantént, ezt 39 ezerszer ellenőrizték.

  • 163 esetben indítottak szabálysértési eljárást, 32 esetben helyszíni bírságot szabtak ki.

  • Üzletek nyitvatartása okán 44 feljelentést tettek, 25 esetbe volt helyszíni bírság.

Müller Cecília tiszti főorvos arról beszélt, hogy az elmúlt 24 órában háromszázra emelkedett a száma a fertőzötteknek. Jó hír viszont, hogy nem volt haláleset az elmúlt napon, továbbá 34-re emelkedett a meggyógyult páciensek száma. Mint mondta, fontos határozatot hozott, mert rendkívüli intézkedésre volt szükség, hogy az országgyűlés döntéséig fenntarthatóak legyenek a védekezéshez szükséges intézkedések. Ebben megtiltotta a külföldiek Magyarországra történő beutazását, kivéve néhány esetet, amelyek például az áruszállítást teszik lehetővé. De a külföldről hazatérő magyarok számára is kéthetes, kötelező hatósági karantént rendelt el.

Megismételte, hogy mindenki maradjon otthon, aki teheti, és főleg az idős emberekkel való találkozást kerülje el mindenki a védelmük érdekében. Müller Cecília tanácsokat is adott a gyermekes családoknak, mint mondta, a gyerekeknek szükséges mozgásteret meg kell adni, ki kell őket vinni a szabadba, de ezt is ellenőrzött módon tegyék, ne csoportosan.

Sajtókérdésre válaszolva elhangzott az is, hogy a kijárási korlátozás idején nincs szükségük munkáltatói igazoláshoz azoknak, akik továbbra is dolgozni járnak. 

Továbbá kiderült az is, hogy a kijárási korlátozás szükség esetén meghosszabbítható.

Forrás: 24.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ