A szakszervezetekkel dolgoznak rajta, hogy a munkatársaknak a legkevésbé fájjon – írja a Népszava.

Két hétről négy hétre hosszabbították a leállást a kecskeméti Mercedes-gyárban a koronavírus-járvány miatt. Erről levélben értesítették a munkatársakat. A leállás április 22-ig szól, de ez még változhat - írja a kecsup.hu a birtokába került levél alapján.

A fizetésekről és az elmaradt munkaórákról azt írták, hogy egyeztetnek a szakszervezetekkel, és megvizsgálják a lehetőségeket. A levél alapján a dolgozókat meg akarják tartani, és a krízis hatásait a legenyhébb szinten akarják tartani a munkatársak számára. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a portál érdeklődésére azt írta, hogy a világjárvány miatt a Daimler 2020. március 17-én döntött úgy, hogy a tervek szerint két hétre megszakítja a gyártást európai telephelyeinek nagy részén, illetve a munkát egyes adminisztratív területeken. Emiatt a kecskeméti Mercedes-Benz gyár március 20-án péntektől megszakította a munkát a telephelyen.

A munkamegszakítás a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban a mai döntésnek megfelelően tovább, 2020. április 21-ig bezárólag tart majd. Az elengedhetetlenül szükséges területek működését (mint például az ún. veszélyhelyzeti munkavégzés) továbbra is biztosítjuk, ezeken a részlegeken a munkatársak létszámát minimálisra csökkentettük, megfelelő védelmükről a vállalat továbbra is gondoskodik

- írták.

Közleményükben hangsúlyozták, hogy a szakszervezetekkel együtt keresik a megoldást annak érdekében, hogy a munkavállalók munkahelyét és bérét hosszútávon biztosítani tudják.

A most meghozott intézkedések esetleges meghosszabbítása a helyzet további alakulásától függ

- tették hozzá.

Megjegyezték, hogy a vállalatvezetés folyamatosan figyelemmel kíséri az aktuális helyzetet, és szükség esetén további intézkedéseket hoz. Ha pedig a helyzet azt lehetővé teszi, 2020. április 22-én újraindul a termelés a kecskeméti telephelyen. A Mercedes-Benz Kecskeméti gyára jelenleg több mint 4400 munkavállalót foglalkoztat.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!