Gépkocsivezetés, ételkiszállítás, idősgondozás – egyebek mellett ilyen munkalehetőségek közül választhatnak azok az óvodapedagógusok, akik a járványügyi vészhelyzet következtében elrendelt óvodabezárások miatt jelenleg nincsenek bent az intézményben – írja a Népszava.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) az elmúlt napokban több jelzés is érkezett arról, hogy a helyi önkormányzatok a koronavírus miatti vészhelyzetre hivatkozva más típusú munkákra irányítanák át az elérhető óvodai dolgozókat.

A fentieken túl felmerült például az önkormányzati fenntartású intézmények takarítása is. – Az óvónők nem ételfutárok vagy vészhelyzeti takarítónők – fogalmazott Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője. Mint mondta,

Pécsen is felmerült az óvodapedagógusok bevonása az idősgondozásba, de az önkormányzattal sikerült megegyezni arról, hogy ez csakis önkéntes alapon történhet, a teljes fizetés biztosítása mellett.

Ellenben tudnak olyan önkormányzatról, ahol jelezték: ha nem lesz elég jelentkező, kötelezni fogják az önkormányzati intézményekben dolgozókat az „önkéntes” munka elvégzésére.

Nagy Erzsébet hangsúlyozta: azzal a szakszervezet is tisztában van, hogy az önkormányzatokra súlyos terhet ró a koronavírus-járvány, azt pedig ők sem szeretnék, hogy az idős emberek ellátatlanul maradjanak.

Ám a PDSZ szerint a probléma megoldásának nem az a módja, hogy az egyébként is túlterhelt, sok esetben már a veszélyeztetett korcsoportba tartozó óvónőkkel végeztessék el ezeket a feladatokat. A szakszervezet egyébként is azon az állásponton van: ahogy az iskolákban, úgy az óvodákban is távoktatás keretében kellene folytatniuk a munkát azoknak a pedagógusoknak, akiknek nem kell ügyelet miatt az intézményben tartózkodniuk. Erre az Oktatási Hivatal (OH) is közzétett egy módszertani ajánlást.

Egyebek mellett azt írják:

az óvodapedagógusok a szülők számára, a gyermek személyiségét, érdeklődését és egyéni képességeit ismerve ajánlhatnak olyan játékos tevékenységformákat, élményszerzési lehetőségeket, amelyeket a szülők gyermekükkel együtt otthonaikban is megvalósíthatnak. Ezért kérjük, hogy az infokommunikációs eszközök használatával online nyújtsanak segítséget és támogatást a szülők részére.

Kedd reggel a hvg.hu arról írt: rendeletben kötelezte a kormány az önkormányzatokat a 70 évnél idősebbek és a kötelező karanténba zártak ellátására, és Ferencvárosban a felszabaduló önkormányzati dolgozókkal oldanák meg a feladatot. Egy IX. kerületben dolgozó, neve elhallgatását kérő óvónő a portálnak azt mondta, négy feladat közül választhatnak: bevásárolnak vagy ételt vihetnek idős embereknek; utcát fertőtleníthetnek permetezéssel; tájékoztató szórólapokat, plakátokat helyezhetnek ki közterületeken és lakóházakban; illetve egészségügyi maszkokat varrhatnak. A hétfőn kapott tájékoztatás szerint várhatóan 44 munkanapra kell másik feladatot választaniuk, ez idő alatt a korábbi fizetésük jár nekik.

 Aki egyiket sem szeretné, elmehet szabadságra (amit időarányosan vehet ki), vagy kérhet fizetés nélküli szabadságot is.

Mindkettőt a munkáltató engedélyezi. Baranyi Krisztina polgármester megerősítette, hogy a veszélyhelyzet miatt munka nélkül maradt önkormányzati dolgozók más, a cikkben felsorolt négy feladat egyikét választhatják, de hangsúlyozta, hogy a gyerekére vigyázó, a krónikus beteg illetve 60 évnél idősebb emberek otthon maradhatnak, nekik kifizetik így is az alapbérüket. A többieknek viszont választaniuk kell.

Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy az önkormányzatnál illetve a költségvetési szerveknél, cégeknél dolgozók közül hány embert lehet átcsoportosítani más munkára. „Egy kormányzati rendelettel kötelező önkormányzati feladatként megkaptuk a 70 éven felüliek és a hatóságilag karanténba rendeltek ellátását. A kerületben 8 ezer 70 évnél idősebb ember él, és egyre többen vannak hatósági karanténban” – vázolta a helyzetet Baranyi, aki arra számít, több ezer idős ember jelentkezik majd náluk segítséget kérve, erre viszont nincs kapacitásuk. Már elkezdtek önkénteseket toborozni (eddig 200-an jelentkeztek), illetve az átirányítható dolgozók számát felmérni.

A polgármester azt mondta, az óvodabezárás miatt munka nélkül maradtakra elsősorban az idősek gondozásában számít, hiszen viszonylag közel áll egymáshoz a két szakma.

Senkit nem akar elküldeni, azt szeretné, ha a dolgozók továbbra is biztos, állandó jövedelemhez jutnának – csak más munkával. A Munka törvénykönyve ugyanis nem változott: ha nincs munkavégzés, nem jár bér sem – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!