A Magyar Nemzet összefoglalója a digitális oktatással kapcsolatos változásokról.

Bezártak az iskolák. Egyúttal vége van a tanévnek is?
Március 16. óta tantermen kívüli, digitális munkarendben kell megszervezni az oktatást. Ez azt jelenti, hogy a tanulók nem látogathatják a köznevelési intézményeket, minden tanórát virtuálisan, személyes kapcsolat létesítése nélkül kell megtartani. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem rendkívüli szünet, hanem az oktatás módjának megváltoztatása. A munka tehát folyik tovább, a tanév nem ért véget.

A tanárok is otthonról dolgoznak?
Az igazgatók ezentúl is bent lesznek az iskolákban, a pedagógusoknak viszont csak akkor kell bemenniük, ha valamilyen helyben ellátandó feladattal bízza meg őket az intézményvezető, vagy ha otthon nincsenek meg az online tanításhoz szükséges eszközeik.

Mi lesz a pedagógusok fizetésével?
Mivel a munkavégzés folyamatos, a pedagógusoknak a tantermen kívüli, digitális munkarend idején is jár a munkabér. Ugyanannyi, amennyi eddig is.

Milyen módon zajlik a számonkérés, kapnak-e jegyeket a tanulók?
Az új munkarendben is megmarad a számonkérés, továbbra is osztályzatokkal értékelik a diákok teljesítményét. A tananyag kiosztása, feldolgozása, a beszámoltatás és az értékelés is digitális eszközök segítségével valósul meg: az írásbeli beszámolókat többnyire e-mailben, vagy valamilyen alkalmazásban megosztva küldhetik be a diákok, a szóbeli feleletek alternatívája pedig többek közt a videóbeszélgetés lehet. A tanév sikeres lezárása a szaktárca szerint ebben a munkarendben is biztosított, nem kell megismételni a 2019/20-as tanévet.

Hogy tanuljon a diák, akinek nincs számítógépe, okostelefonja és internetelérése?
Törekedni kell a személyes kontaktus nélküli megoldásokra, okoseszközök híján az érintett tanulókkal vezetékes telefonon vagy hagyományos, papíralapú levélben is tartható a kapcsolat, ők így kapják meg a tananyagot is. A szakképzési centrumok egyébként intézményen belül is biztosítják a szükséges feltételeket, de ezt a lehetőséget csak a járványügyi előírások szigorú betartása mellett, legfeljebb ötfős csoportokban, felügyeleti rend keretén belül vehetik igénybe a diákok, tanárok. Szükség esetén díjmentes kölcsönzéssel is biztosítják az otthoni tanulás és munkavégzés feltételeit.

Kap-e ebédet, aki eddig az iskolában étkezett?
A gyermekétkeztetés biztosítása az adott településen intézménytípustól függetlenül önkormányzati feladat. A főzésre jelenleg is használt konyhák továbbra is rendelkezésre állnak, a gyermekek azonban nem ehetnek az iskola épületében. Az önkormányzatok a számukra optimális módon szervezhetik meg az étkezést (pél­dául kiszállítással).

A szakképzésben hogyan folytatódhatnak a gyakorlati képzések?
Alapvetően a gyakorlati oktatást is digitális munkarendben kell megszervezni, de a személyes találkozás elkerülhető úgy is, ha projektfeladatot adnak a tanulónak, amit egyéni felkészüléssel valósít meg. Az esedékes szintvizsgákat el kell halasztani, de most kivételesen enélkül is megköthetők a tanulószerződések. Duális képzésekben ha bármelyik fél úgy ítéli meg, hogy a gyakorlati oktatás nem megoldható, akkor szóba jöhet a halasztás.

Mi lesz az iskolák már lefoglalt külföldi kirándulásaival és az állami támogatású nyelvi kurzusokkal?
A külföldi nyelvtanulási programot egy évvel elhalasztották, 2020-ban így mégsem pályázhatnak a 9. és a 11. évfolyamos tanulók. Emellett arra kérték az iskolákat, hogy minden külföldi utat, tábort, osztálykirándulást mondjanak le erre az évre, beleértve a Határtalanul! programot, az Erasmus és Erasmus+ programot, valamint a testvériskolai látogatásokat is.

Hogyan érinti az új munkarend a középiskolai felvételit?
Miután már lezajlottak a középiskolai felvételi írásbeli és szóbeli vizsgái is, ebben nem várható fennakadás. A beiratkozás áprilisban esedékes, ez a köznevelési államtitkár szerint adott esetben, akár június elejére is eltolható, de még nem biztos, hogy szükség lesz rá. A felvételizőknek egyébként egy alkalommal lehetőségük van módosítani a korábban megjelölt tanulmányi területeket. Ezt március 25-ig tehetik meg, elektronikusan.

És az egyetemi felvételivel mi lesz?
A felsőoktatásba jelentkezők február 15-ig már beadták jelentkezésüket, de a felvételi eljárás egyébként is évek óta elektronikus úton zajlik.

Hogy fognak leérettségizni a végzős középiskolások?
A kormány oktatási akciócsoportja már dolgozik az érettségi lebonyolításának különböző forgatókönyvein. A tavaszi vizsgaidőszak egyébként eredetileg május 4-én kezdődne. A tervek szerint, ha a járvány mérsékelten terjed majd, meg tudják tartani az érettségi vizsgákat, a megfelelő óvintézkedésekkel. Ha pedig a helyzet mégis romlana, szóba jöhet mind az időbeni eltolás, mind pedig egyéb oktatási, levezetési megoldások.

Nyelvvizsgázni lehet?
A vizsgaközpontok bizonytalan ideig nem szerveznek vizsgákat.

A folyamatban lévő OKJ-tanfolyamok hogyan folytatódnak?
Ezzel kapcsolatban a szaktárca már készíti az iránymutatást. Addig is, amíg meglesz, arra kérték az érintetteket, hogy lehetőség szerint már most se szervezzen senki személyes jelenléttel szakmai vizsgát.

Jelen állás szerint bevezethető-e ősztől a NAT?
A módosított Nemzeti alaptanterv (NAT) szeptemberi bevezetését nem fogják elhalasztani.

Életbe lépnek-e szeptembertől a szakképzési reform elemei?
A minisztérium szerint digitális munkarend mellett is tartható az eredeti ütemterv. Az új iskolaszerkezet, szakmajegyzék vagy épp az ösztöndíjrendszer bevezetését lehetővé tevő jogszabályok már készen vannak. A felkészülést segítő országjárás további állomásait és az egyéb, tájékoztató jellegű szakmai találkozókat viszont lefújták.

A felsőoktatásban mindenki időben diplomát szerezhet?
Távoktatás lépett életbe az egyetemeken és főiskolákon, de a digitális tananyag és az egyéni felkészülés itt korántsem ismeretlen fogalmak, a felsőoktatásban így jóval könnyebb az átállás, mint a köznevelésben. A félév sikeres lezárása nincs veszélyben. Az online vizsgák már nagyban zajlanak, az ELTE jogi karán megvoltak az első virtuális szakdolgozatvédések is. Videóbeszélgetés segítségével több mint ötven diplomavédésen vannak túl.

A diákhitelt fizetni kell?
A Diákhitel Központ törlesztési moratóriumot hirdetett az összes tartozásra, minden ügyfelének 2020. december 31-ig. Az intézkedés automatikusan hatályba lépett, külön nyilatkozatra nincs szükség. Önkéntesen viszont továbbra is fizethet, aki akar, ehhez sem szükséges külön bejelentés.

Forrás: Magyar Nemzet

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!