A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete láthatóan nem ért egyet Maruzsa Zoltán optimista megjegyzéseivel – írja a Népszava.

Maruzsa Zoltán nyilatkozatának három olyan eleme is volt, amelyről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének a befutó információk alapján más a véleménye – reagált a PDSZ szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a köznevelésért felelős államtitkár interjújára. A politikus csütörtök este beszélt az Inforádió Aréna című műsorában.

A járványügyi intézkedések részeként hétfőtől a tanítás digitálisan folyik tovább.

Maruzsa Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a visszajelzések alapján azt tapasztalják, hogy boldogság van szerte a rendszerben, a kollégák felzárkóztak a feladathoz. Közölte, hogy jól vizsgázik a digitális munkarendet lehetővé tevő KRÉTA-rendszer. Kijelentette, hogy a kormány oktatási akciócsoportja már dolgozik az érettségi lebonyolításának különböző forgatókönyvein is, ugyanis ha a helyzet romlik, szóba jöhet az időbeni eltolás, illetve egyéb oktatási-, levezetési megoldások is.

Leszögezte, hogy a módosított Nemzeti alaptanterv szeptemberi bevezetését nem halasztják el, és a pedagógusoknak most úgyis több a szabadideje a felkészüléshez.

A PDSZ azonban nem ért egyet az elhangzottakkal. A szakszervezet álláspontja szerint a NAT bevezetését el kell halasztani éppen azért, mert a digitális munkarendre egyetlen hétvége alatt történő átállás nagyon sok esetben nemhogy kevesebb munkát jelent, hanem komoly plusz terheket hozott a pedagógusok életébe. 

Az oktatásirányítás még azzal sem segítette ebben a pedagógusokat, hogy legalább a tavaszi szünetet előrehozta volna

- tették hozzá.

Nem tartják szerencsésnek, hogy „egy olyan kérdésben, amely még a járvány előtt is megosztotta az érintetteket, ennyire mereven ragaszkodjon az oktatásirányítás a szakma többségének véleménye szerint egyébként is korszerűtlen NAT bevezetéséhez”.

Mérlegelésre javasolták, hogy ha az alaptanterv bevezetését mégis elhalasztják, akkor a most bevezetett digitális tanrend tapasztalatait építési majd be egy későbbi, átgondoltabb dokumentumba. 

A PDSZ kérte, hogy az érettségivel kapcsolatos döntés előtt egyeztessen az oktatásirányítás a pedagógusok szakmai szervezeteivel. Maruzsa Zoltán KRÉTA-rendszerről tett megjegyzésével sem értett egyet a szakszervezet.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!