A kormány oktatási akciócsoportja dolgozik az érettségi lebonyolításának különböző forgatókönyvein, de erről még korai beszélni – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a köznevelésért felelős államtitkár.

Maruzsa Zoltán úgy látja, hogy a digitális munkarendre való átállás szemléletváltáshoz vezethet a magyar oktatásban, hiszen mint mondta: „Ilyen radikális módszertani változtatást egyébként soha, senki, semmilyen módon nem tudott, vagy mert volna bevezetni”.

A középiskolai felvételi írásbeli és szóbeli vizsgák már lezajlottak, ebben a vírus nem akad fennakadást, azonban a beiratkozás módja vagy ideje még változhat.

A technikáján is gondolkodunk, de ahogyan szokták mondani, „kellő időben a kellő csapást«. Április végi időpontokról beszélünk, amikor ez hagyományosan megtörtént, így azt gondolom, hogy még van időnk, és akár június elejére is eltolhatjuk a beiratkozást

– mondta az államtitkár.

Az érettségi lebonyolításának különböző forgatókönyvein a kormán oktatási akciócsoportja dolgozik, Maruzsa úgy látja: ha a járvány terjedése mérsékelt marad, a diákokat több tanterembe szétültetve a jelenlegi szabályok szerint is megtarthatók a vizsgák.

Ha a helyzet romlik, nyilván szóba jöhet mind az időbeni eltolás, mind pedig egyéb oktatási-, levezetési megoldások

– tette hozzá.

Az államtitkár közölte, hogy azért nem szeretne erről most több konkrétumot mondani, mert a kormány kellő időben meg fogja hozni a döntéseket erre nézve. Egyelőre minden érettségizőnek azt tanácsolja, hogy a felkészülésre koncentráljon.

Maruzsa egyebek mellett azt is megjegyezte, hogy a módosított Nemzeti alaptanterv szeptemberi bevezetését nem halasztják el. Az államtitkár úgy látja, hogy a pedagógusoknak

a jelen helyzetben több szabadideje van, így van lehetőségük elvégezni az alaptantervvel kapcsolatos feladatokat.

Forrás: 24.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ