Az iskolák digitális munkarendjének bevezetése miatt a megbízási szerződéssel foglalkoztatott pedagógusok egy része elveszítheti munkáját – írja a Népszava.

Több tucat megkeresés érkezett az elmúlt napokban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) arról, hogy a tankerületi központok azonnali hatállyal elküldik a megbízási szerződéssel foglalkoztatott tanárokat – erről Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője számolt be lapunknak. Bár vannak köztük szakos oktatók is – például testnevelőtanárok –, a megkeresések egy jelentős része olyan pedagógusokról érkezett, akiket délután, a napközis ellátásban foglalkoztattak az iskolák.

A héten bevezetett digitális távoktatási munkarend miatt ugyanis az ő munkájukra jelenleg nincs szükség. Volt olyan érintett, akinek SMS-üzenetben mondták fel a megbízási szerződését.  A PDSZ felhívta az érintettek figyelmét: ha a megbízási szerződésben van felmondási idő, azt minden tankerületnek be kell tartania. Ha elküldik a munkavállalót, ki kell fizetni a felmondási időre járó megbízási díjat, sőt az érintett kártérítést is követelhet. Ha a szerződésben nincs szó felmondási időről, arról külön kell megállapodni a munkáltatóval. Törvény szerint egyébként, ha a megbízási szerződésben vállalt munkavégzés nem a munkavállalónak felróható ok miatt maradt el, akkor jár a megbízási díj.

A PDSZ szerint hátrányos megkülönböztetésnek minősül, ha arra hivatkozva hagyják ki a távoktatásból a pedagógus munkakörbe tartozó feladatokat ellátó megbízási szerződéssel foglalkoztatottat, hogy nincs lehetőség a tanításra a távoktatás keretében.

Az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központot (KK) megkeresésünkre közölte: a tankerületi központok önállóan dönthetik el, szükséges-e a feladatellátáshoz a megbízással foglalkoztatott tanárok szerződésének fenntartása vagy sem. Hangsúlyozták viszont azt: a KK-nak az a célja, hogy senki ne maradjon jövedelem nélkül ebben a nehéz időszakban. Épp ezért, írták, elkezdték a megbízási szerződéssel foglalkoztatott pedagógusok felmérését, ha ezzel végeznek, iránymutatást adnak a tankerületeknek.

A PDSZ-hez beérkezett jelzéseket egyébként több, budapesti tankerülethez tartozó iskolákban dolgozó pedagógus is megerősítette lapunknak. Azt is mondták: a fővárosi tankerületi igazgatók írásban kérték az iskolákat, hogy a megbízási szerződéssel foglalkoztatott szakos tanárokat ne küldjék el, vonják be őket is a digitális távoktatásba. Nekik a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszerbe (KRÉTA) feltöltött anyagokkal kell igazolniuk a munkavégzést.

Ugyanakkor a KRÉTA – annak ellenére, hogy az elmúlt években több mint 4 milliárd forintot költöttek a fejlesztésére – még ma sem működik zökkenőmentesen. A Népszavának legalábbis több pedagógus azt nyilatkozta: az elmúlt napokban munka közben többször lefagyott a felület. Előfordult az is, hogy be sem tudtak jelentkezni a rendszerbe. Egy budapesti gimnázium angoltanára azt mondta lapunknak: „finoman” próbálták használni a KRÉTA-t, de így is „széthullott”. Diákjaival ezért más online platformot használnak a kapcsolattartásra. A KRÉTA – amikor épp működik – leginkább adminisztrációs feladatokra, szöveges üzenetek küldésére alkalmas.   

Egyetemisták is védik a határokat

Készüljenek, hamarosan mennek a határra – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) egyik hallgatója szerint a napokban több hallgatótársát is erre szólították fel az egyetem illetékesei. Kiderült, az NKE Rendészettudományi Karának rendőr tisztjelöltjeit érte ez feladat. Az NKE megkeresésünkre közölte: a rendőr tisztjelölt hallgatók jelenleg a készenléti rendőrség munkatársainak munkáját segítik a határon. A határellenőrzési feladatokban segédkező rendőr tisztjelölteknek önálló intézkedési jogkörük nincs, de jogosultak a rendőrségnél rendszeresített kényszerítő eszközök alkalmazására. „A rendőr tisztjelölt hallgatók ezzel esküben vállalt szolgálati kötelezettségüket teljesítik, ami arról is szól, hogy veszélyhelyzet esetén őket is bevethetik rendészeti feladatok ellátására. Korábban ez történt az árvízi védekezés idején is” – írták.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!