A minisztériumok és központi igazgatási szervek dolgozói azt várták, hogy a miniszterelnök egy útmutatást ad közre, amiből kiderül, ki és milyen feltételekkel mehet haza dolgozni, kinek kell mindenképpen bejárni a hivatalokba. Ilyen irányelv, rendelet hiányában ugyanis most a kormányzati igazgatás központi szintjén nincs egységes szabályozás, a belső utasítások pedig naponta változnak. Egyes hivatalok először hazaengedték alkalmazottaik nagy részét, majd mégis visszarendelték őket – írja a Népszava.

 Az a legvalószínűbb, hogy van utasítás, csak szokás szerint nem hozzák nyilvánosságra - felelte kérdéseinkre több minisztériumi munkatárs is. Ezt erősítette meg lapunknak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke is, aki látott is egy szöveget, amiben az szerepelt:

Valamennyi kormánytisztviselő és közalkalmazott személyes munkavégzésre kötelezett. (…) Erre tekintettel otthoni munkavégzés, illetve távmunka alapesetben további intézkedésig nem engedélyezhető.

Boros Péterné információi szerint több tárcánál is olyan nagy a felháborodás, hogy a vezetők alig tudják csillapítani az indulatokat.

Egy tankerületi központból telefonon kaptunk olyan beszámolót is, hogy egy újszíves kollégájuk sem mehet haza, ahogy az sem, akinek a férje veseátültetésre vár és a legyengült immunrendszere miatt fokozottan veszélyeztetett.

Csak olaj a tűzre az Index híre, hogy a külügyminisztériumban Magyar Levente miniszterhelyettes levélben hívta fel a főosztályvezetők figyelmét a munkafegyelem lazulására. Ugyanakkor van olyan központi hivatal, ahol hetekkel ezelőtt elkezdték azoknak az elektronikus csatlakozóknak a beszerzését, amelyekkel otthonról is el lehet érni a belső levelezést és hozzá lehet férni az elintézésre váró anyagokhoz is.

Úgy tudjuk, a KSH hazaengedi a 14 év alatti gyermeket nevelőket és 60 év fölöttieket, de nem tart vissza másokat sem az otthoni munkavégzéstől, ha nem feltétlenül szükséges a fizikai jelenlétük.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ