A tavasszal tervezett tanfelügyeleti, pedagógusminősítési és audit­látogatásokat felfüggesztik, a nyelvvizsgák lebonyolítására igyekeznek a lehető leghamarabbi, biztonságos időpontban sort keríteni. A Magyar Nemzet írása.

Bajba kerülhetnek azok a felvételizők, akik szeptemberben kezdenék meg tanulmányaikat a felsőoktatásban, és még nem nincs nyelvvizsgájuk. Bár az egyetemi jelentkezéseket már be kellett adni, a fiatalok ráérnek július 9-ig feltölteni a nyelvvizsga-bizonyítványokat. Így joggal számolhattak a pluszpontokkal azok is, akik a megméretést az utolsó pillanatra hagyták. A járvány okozta rendkívüli helyzet viszont a nyelvvizsgákra is kihat, az államilag akkreditált központokban nem tartják meg a márciusi és áprilisi vizsgákat, sőt sok helyen még a májusiakat sem.

– Az Oktatási Hivatal már bekérte a vizsgaközpontok állásfoglalásait, és egészen néhány nappal ezelőttig voltak még vizsgahelyek, amelyek a sikeres továbbtanulás érdekében megszervezték volna a számonkéréseket, de a hallgatók és a vizsgáztatóik egészségvédelme érdekében végül a többség a halasztás mellett döntött. Egyelőre nem tudhatjuk, hogy a pótlásra mikor lesz lehetőség, igyekszünk a lehető leghamarabbi, biztonságos időpontban sort keríteni erre

– mondta lapunknak Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnöke.

Hasonló sors vár a pedagógusok minősítési eljárásaira, melyeknek egy része biztosan csúszik. Az Oktatási Hivatal tegnap közölte: döntöttek arról, hogy a márciusban és áprilisban tervezett tanfelügyeleti, pedagógusminősítési és auditlátogatásokat felfüggesztik, valamint a személyes kapcsolattartáson alapuló szaktanácsadói eseményeket is törlik. Ezeket leghamarabb ősszel szervezik meg újra. Az intézkedés ugyanakkor nem érinti a kutatótanár fokozatot célzó minősítési eljárásokat.

Az oktatásban bevezetett digitális munkarend megvalósításához közben továbbra is folyamatosan érkeznek a támogatások: a KórházSuli Alapítvány a Bethesda Gyermekkórház együttműködésével megszervezte az egészségügyben dolgozók gyermekeinek online oktatását.
Lapunkkal közölték: néhány óra alatt több mint száz önkéntes egyetemista jelentkezett, akik a főbb tárgyakból virtuális tanórákat tartanak. A KórházSuli egyébként már hat éve oktatja a tartós betegség miatt kórházi vagy otthoni ápolásra szo­ruló gyerekeket is.

Kiderült az is: nem a közmédia M5 csatornája lesz az egyetlen „iskolatévé”, tegnap a Spektrum is bejelentette, hogy műsorra tűzi és az interneten is elérhetővé teszi az oktatási célú saját gyártású műsorait.

Forrás: Magyar Nemzet

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ