Sok panasz érkezett a Magyar Rezidens Szövetséghez (MRSz) a szakorvosképzésben résztvevő fiataloktól, de ezeket egyelőre nem viszik az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala elé, mert közben komoly eredmények is születtek, hisz több pénz jut a rezidensek képzésére, emelkedett a keret is. Dénes Tamás összegezte így a szervezet álláspontját, miután a héten tárgyaltak az új egészségügyi államtitkárral a szakorvosképzés tapasztalatairól.

A Rezidens Szövetség leköszönő elnökét Ónodi-Szűcs Zoltán arról tájékoztatta, hogy az állami kórházakat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) és a klinikákat működtető felsőoktatási államtitkárság is körlevélben tisztázza: a szakképzésben lévő fiatal orvosokkal minden esetben a jogszabályi feltételeket betartva kell szerződést kötniük az intézményeknek, az eddig kötött szerződéseket pedig felül kell vizsgálni.

Eredménynek tartják a rezidensrendeletnek azt a módosítását is, hogy azok a doktornők, akik régebben kezdték el a szakképzésüket, de közben több gyermeket szültek, most az új rendszer szerint kapcsolódhatnak be a szakorvosi felkészülésbe. Az ő jövőjük kérdéses volt, mert a kórházak már nem akarnak fizetni saját zsebből a rezidenseknek.

Nem kérnek mást az intézményektől, csak a hatályos jogszabályok betartását – érvelt az érdekvédelmi szervezet elnöke az államtitkársági megbeszélésen, és a Népszavának is. Dénes Tamás a folyamatosan érkező panaszok alapján ugyanis általánosnak mondja, hogy a rezidensek a szakorvoshiány miatt nem kapnak megfelelő szakmai felügyeletet. Egyelőre csak névtelenül merik megírni a fiatal orvosok, hogy sok helyen kényszerítik akaratuk ellenére például sürgősségi munkakörökbe őket, és nagyon elterjedt az is, hogy nem fizetik ki nekik az éjszakai és hétvégi ügyeletek díját. Mindez szabálytalan és sérti a betegek biztonságos ellátáshoz való alapvető jogát is.

Dénes Tamás a folyamatos érdekvédelmi munkában hisz, ami - ha kell apró lépésenként, ha kell markáns érdekvédelmi akciókkal -, biztosan előre viszi a gondok megoldását. Ezt a módszert tartaná célravezetőnek azoknál a szakorvosoknál is, akik most kifogásolják, hogy egy rezidens többet keres, mint ők. Az MRSz, mint a múltban, a jövőben is mindent megtesz, hogy minden egészségügyi dolgozó, köztük a szakorvosok bére is emelkedjen. Egységre van szükség az érdekvédelemben - érvel, ezért kezdeményezte is egy szakorvosi tagozat létrehozását a Magyar Orvosi Kamarában (MOK), de az országos elnökség egyelőre elzárkózott ettől.

A Magyar Rezidens Szövetséget az elmúlt két évben vezető fiatal sebész második, érsebészi szakvizsgájára készül, de megerősítette, nem fordít hátat az érdekvédelemnek sem. Több posztra, köztük elnöknek is jelölték a MOK jövő heti tisztújító kongresszusára, ami elől nem tér ki, mert – ahogy mondja - a kamarán belül súlyos gond az utánpótlás, szükség van ott is a fiatalokra. Ha a küldöttközgyűlés megtisztel azzal, hogy valamelyik tisztségre elfogad, akkor az elmúlt években mutatott kompromisszum készséggel, aktivitással és kitartással dolgozom minden orvos érdekeiért a jövőben is – nyilatkozta Dénes Tamás a Népszavának.

Forrás: Népszava