Az önkormányzatok akár bevásárolni is segítenek azoknak az idős embereknek, akik a koronavírus-járvány miatt otthon maradnak. A szociális otthonokban látogatási tilalom van érvényben – írja a Magyar Nemzet.

Orbán Viktor miniszterelnök reggeli napirend előtti felszólalásában ismét arra kérte az idős embereket, mivel ők a koronavírus-járvány által leginkább veszélyeztetettek, fokozottan vigyázzanak, meg ne fertőződjenek. A kormányfő úgy fogalmazott: nem tilthatják meg az időseknek, hogy elhagyják otthonukat, de kérik őket, maradjanak a lakásukban. Orbán Viktor bejelentette, az önkormányzatok első számú feladata lesz megszervezni, hogy az idős emberekhez eljussanak a szükséges dolgok, így ők biztonságban otthonukban vészelhessék át a járványt.

Ennek kapcsán megkerestük Schmidt Jenőt, a Somogy megyei Tab város polgármesterét, aki kérdésünkre elmondta, a gyermekjóléti és családsegítő szolgálaton keresztül rendelkezésükre áll az érintett idős emberek telefonszáma, és megkeresik őket telefonon, hogy megkérdezzék, miben kell segítenünk. Akinek ételre, vagy gyógyszerre van szüksége, eljuttatják hozzá.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere a Magyar Nemzetnek elmondta: – A koronavírustól függetlenül az önkormányzatoknak mindig is feladata volt a rászoruló idősekről gondoskodni. Ezt most még fokozottabban kell tennünk. Aki nem tudja önmagát ellátni és egyedül megoldani az étkezését, annak el kell vigyük az ételt. Ha valaki nem tud elmenni gyógyszertárba ahelyett nekünk kell bevásárolni – mondta a városvezető, aki hangsúlyozta, megvan mindehhez a kapacitásuk.

– Egy önkormányzat mindenkor átcsoportosíthat forrásokat fontosabb célokra. Most mindennél fontosabb, hogy az emberek egészségét megőrizzük, ez nem lehet anyagi kérdés

– mondta a városvezető, aki kifejtette, a szociális ellátórendszerükön keresztül tudják, kik azok az idősek akik eddig is támogatásra szorultak. Szita Károly arról is beszámolt, Kaposvár polgármestereként büszke rá, hogy elindultak olyan közösségi kezdeményezések amelyekben a fiatalabbak arra kérik az időseket, hogy szóljanak, ha segítségre van szükségük, és megkapják azt.

Szita Károly, aki a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke elmondta, a többi városvezető segítségével gyakorlati példákból adódó problémákról jegyzéket készítenek, amelyet elküld majd az operatív törzsnek.

A kórházakban és a szociális otthonokban már korábban látogatási tilalmat rendelt el a kormány. Ez a változtatás sok idősek otthonában élő honfitársunk mindennapjait érintette.

Vodicskáné Ráczkövi Ildikó, az esztergomi Gondviselés Háza Zöld Fenyő Időskorúak Otthona intézményvezetője a Magyar Nemzetnek beszámolt róla, fenntartójuk, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat konkrét protokollokat fogalmazott meg a számunkra, és segédanyagokat is kaptak, ami megkönnyíti a munkájukat.

– Az első pillanatban elrendeltük a látogatási tilalmat. A lakókkal sikerült megértetni, hogy mindez az ő érdekükben történik, és ezt el is fogadták. A hozzátartozókat is tájékoztattuk, akik szintén együttműködőek voltak – ismertette a szociális szakember, aki elmondta, a kapcsolattartást úgy próbálják segíteni, hogy akinek nincs saját mobiltelefonja, annak rendelkezésére bocsátják a céges készüléküket. Vodicskáné Ráczkövi Ildikó kijelentette: az intézmény ellátása gördülékenyen működik. – A beszállító csak a kapuig jöhet, és onnét a mi személyzetünk hozza be a termékeket, maszkot, gumikesztyűt viselve – fejtette ki az intézményvezető.

Forrás: Magyar Nemzet

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!